Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.01.2019 09:30 - Учените откриват много млади клетки в много стари мозъци
Автор: zahariada Категория: Хоби   
Прочетен: 3556 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 05.01.2019 10:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Учените откриват много млади клетки в много стари мозъци

От Рафи Летцър, персонален писател | 5 април 2018 г. 12:48 ч.

   https://www.livescience.com/62227-aging-brain-new-cells.html?fbclid=IwAR3b5byJDVYe2L1iet-6Ecz0wpvAX_He4BEzySRVCXf-bojzi_gA6PgtiYU 
      image   About this website  
Развиване на нервни клетки, с ядра, показани в жълто. С уважение: Торстен Витман, Калифорнийски университет, Сан Франциско

Вашият мозък продължава да създава нови нервни клетки, дори когато остарее.

Това е голяма работа. В продължение на десетилетия изследователите смятат, че застаряването на мозъците престава да прави нови клетки. Но последните проучвания предлагат убедителни доказателства за обратното и нова статия, публикувана днес (5 април) в списанието Cell Stem Cell, се опитва да сложи идеята изцяло. Стареещите мозъци, показват изследователите, произвеждат толкова много нови клетки, колкото и младите мозъци.

"Когато отидох в медицинско училище, те ни научиха, че мозъкът спира да произвежда нови клетки", каза водещият автор на изследването д-р Маура Болдрини, невробиолог от Колумбийския университет. [ 10 Изненадващи факти за мозъка ]

Но, според Болдрини, изследователите започват да подозират, че това е грешно: проучванията при мишки показват, че дори по-възрастните мишки произвеждат нови нервни клетки . А ранните проучвания при хора започнаха да придобиват подобни резултати.

Това проучване обаче е първото, което напълно проследява производството на клетките на мозъка в течение на типичен човешки живот.

Болдрини и нейните колеги проучиха 28 мозъка, които идваха от труповете на здрави хора на възраст от 14 до 79 години. И тези дарени мозъци бяха необичайни в този вид изследвания: Изследователите знаеха много за тях.

("Здравословно" е, разбира се, относително понятие. Мозъците са мъртви. Но те не показват никакви сериозни нарушения. И те не идват от употребяващи наркотици . Те също не идват от хора, които са имали лекувани с антидепресанти, за които изследователите смятат, че действително могат да стимулират клетъчния t

Те дойдоха от библиотека с донорски мозъци, събрани в Колумбия, които бяха запазени по същите методи и с тях бяха приложени подробни медицински истории.

Болдрини и колегите й нарязаха хипокампата, област от мозъка, която е важна за ученето и паметта, в ленти и преброиха под микроскоп броя на новосъздадените клетки - тези, които все още не са напълно зрели.

Тази част се оказа особено предизвикателна. "Хората, които изучават мишки с малки мозъци, е лесно", казва Болдрини. - Нарежете ги, погледнете клетките и ги пребройте.

Но човешкият мозък е по-голям и по-сложен. Boldrini и нейните колеги използваха специализиран компютърен софтуер за преброяване на клетките под микроскоп .

По-старите мозъци не бяха напълно непроменени. Макар че имаха колкото се може повече нови клетки като по-млади мозъци, те сякаш правеха по-малко нови кръвоносни съдове и не образуваха нови връзки между мозъчните клетки толкова бързо.

Важно е да се отбележи, че науката за образуването на мозъчни клетки в напреднала възраст далеч не е зряла. Съвсем наскоро, на 7 март, статия, публикувана в списанието Nature, предизвика тази идея, че по-старите мозъци продължават да създават нови нерви. При проучвания на болни и здрави мозъци авторите откриват рязък спад в производството на нови мозъчни клетки, започвайки около юношеството, без нови нервни клетки, открити в мозъците на възрастните.

Болдрини предположи, че разликата между резултатите на нейния екип и тези на хартията от Природата би могла да бъде проследена до мозъците на различните групи, които изследваха, и до методите, използвани за проучването им. Мозъците, описани в хартията на Nature, казва тя, са от по-широк кръг хора с различни здравни условия, включително епилепсия, и може да са били запазени с различни техники. Тези техники за запазване, каза тя, може да са унищожили доказателства за нови клетки.

Тъй като всички "здрави" мозъци в изследването на Колумбия показаха нов клетъчен растеж, Болдрини и екипът й предположиха, че продължаващата способност да произвеждат нови клетки в хипокампуса може да бъде ключова характеристика на мозъците, които остават здрави в напреднала възраст.

Първоначално публикуван на жива наука .




Гласувай:
3



Спечели и ти от своя блог!
1. radostinalassa - тЯЛОТО НИ СЪЩЕСТВУВА, ЗА ДА ..
05.01.2019 10:30
обслужва мозъка ни. Колкото повече го използваме, толкова по - дълго ще живеем. Но храната може да убие тялото ни.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39746810
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031