Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.03.2014 19:50 - Зюмбюл - засаждане и отглеждане
Автор: shaganear Категория: Хоби   
Прочетен: 29412 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 07.03.2014 19:51


ЗАСАЖДАНЕ И ОТГЛЕЖДАНЕ НА ЗЮМБЮЛ

Зюмбюлите внасят опяняващ аромат в пролетната ви градина. При правилно отглеждане зюмбюлите ще ви радват с прекраснтие си цветове години наред.

image

СЪВЕТИ ЗА ЗАСАЖДАНЕТО НА ЗЮМБЮЛИ В ГРАДИНАТА

Зюмбюлите трябва да се садят през ранна есен. По този начин те ще имат достатъчно време да развият добра коренова система преди зимата. Трябва да изберете слънчево място в северната част на градината или полусянка в южната част. Подгответе добре почвата, като добавите и добре смесите с почвата повече органична тор. Посадете луковиците с плоската част надолу na 15-18 см дълбочина на разстояние между луквиците 5-7 см.

ОТГЛЕЖДАНЕ НА ЗЮМБЮЛИ В ГРАДИНАТА

Ако живеете в район със сурови зими и пролетни слани, когато земята замръзва, част от грижите е да мулчирате луковиците за да ги запазите през зимата.
Някои видове зюмбюли имат нужда от колчета за да поддържат цвета, който може да се наклони от тежестта, особенно двойните зюмбюли.
След като зюмбюлът прецъфти, отрежете цветоносното стъбло. Оставете листата докато те не пожълтеят окончателно. Вашите зюмбюли ще се развиват добре години наред. Не се притеснявайте ако след няколко години стъблото изглежда по-слабо. Това е нормалн за зюмбюли отглеждани навън.

ОТГЛЕЖДАНЕ НА ЗЮМБЮЛ В СТАЙНИ УСЛОВИЯ

Запазете няколко луковици за форсиране. Така ще имате цъфнали зюмбюли вкъщи. Форсирането на зюмбюлите е лесно като се използват специални стъклени чаши за луковици, където корените им се развиват във вода. Можете също така да засадите зюмбюлите и в обикновени саксии, стига да можете да ги засадите достатъчно дълбоко.

Стъпки за форсиране на зюмбюл:
1. поставете луковците на зюмбюла в хладилник за 8-10 седмици (освен ако не сте закупили луковици, които вече са били охлаждани).
2. Поставете луковицата в стъклената чаша с плоската част надолу, като водата само леко докосва луковицата отдолу. Съхранявайте така поставената луковица на студено тъмно място докато не видите добре развити корени във водата и стъблото с пъпката, показало се на 7-8 см от луковицата.
3. Когато се появи стъблото с пъпката преместете луковицата на слънчево място и наблюдавайте нивото на водата. 

След няколко седмици ще се радвате на красиви цветове. Поради това че форсираните цветове взимат цялата сила на луковицата, можете да изхвърлите луковицата след като прецъфти.

Превод от англойски език
Автор: Heather Rhoades

Източник: Gardening Know How
http://www.gardeningknowhow.com/ornamental/bulbs/hyacinth/planting-and-care-of-hyacinths.htm




Тагове:   отглеждане,   зюмбюл,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: shaganear
Категория: Хоби
Прочетен: 104333
Постинги: 10
Коментари: 0
Гласове: 4
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031