Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.01.2014 00:24 - ПОЧИВАЙ В МИР! НЕ ИЗВЪНЗЕМНИ, ЗЕМНИТЕ МУ ЗАВИДЯХА
Автор: sekirata Категория: Поезия   
Прочетен: 3952 Коментари: 1 Гласове:
4



Почина Георги Найденов -Гого от „Фамилия Тоника”

10.01.2014

На 64-годишна възраст ПОЧИНА  Георги Найденов, познат като Гого от Фамилия „Тоника”.

ГОГО СИ ОТИДЕ С УСМИВКА!

Страхотен музикант, глас, до последно не загуби чувството си  за хумор!



image Гого заедно със съпругата си Ева - неизменна част от популярната сред няколко поколения българи "Фамилия "Тоника" © снимка: tonika.dir.bg  

Българската популярна музика загуби един от най-емблематичните си и обичани изпълнители. Тази сутрин в дома си в Айтос почина Георги Найденов-Гого, свързван с групите „Корали", "Тоника", "Домино" и "Фамилия Тоника".

През последните няколко години бургазлията водеше тежка битка срещу коварно заболяване, която изгуби.

Състоянието на 64-годишния музикант се влоши преди година и половина заради погрешно поставена диагноза „латерална миотрофична склероза".

Гого опита лечение в Европа и Китай, но без особен успех. Впоследствие се оказа, че диагнозата е лаймска болест и всъщност певецът е лекуван неправилно.

Затова се наложи по-късно Гого да чисти организма си от тежки метали, които натрупал от продължителното пиене на лекарства.

През цялото време неотлъчно до него бе съпругата му Ева.

Георги Найденов призна за проблемите си през 2010 година, когато изпрати открито писмо с молба за помощ. Отзвукът бе огромен и Гого получи надежда: „Надежда има и очакваме науката, докато ние задържаме болестта, да открие начин за лечение, защото за момента няма такъв", сподели тогава певецът.

По същото време колегите му организираха поредица от благотворителни концерти.

Гого дари голяма част от приходите си за лечението на други свои колеги музиканти.

Един от най-близките му приятели от младежките му години в Бургас Тома Томов описа Гого Найденов като изключителен човек: „Жалко е, че такива хора си отиват толкова рано. Един човек, който още дълги години трябваше да бъде под прожекторите на сцената".

Без Гого Найденов бургаските вечери вече ще бъдат тъжни.

Поклонението пред тленните останки на обичания певец ще бъде в неделя, 12 януари, от 11.00 часа в Ритуалния дом на гробищен парк - Бургас.

Георги Найденов е роден е в Бургас на 6 август 1949 г. Завършва Висш химикотехнологичен институт, но не е работил по специалността си. Занимава се изцяло с музика.

image

В продължение на три години е част от група "Корали", създала музикалния символ на Бургас "Бургаски вечери". От 1969 г. пее и свири в оркестър "Тоника" към Културния дом на транспортните работници в Бургас.

През 1971 г. Гого и съпругата му Ева, заедно с Анастасия Бинчева и Хари Шерикян (заменен по-късно от Яким Якимов, а след това от покойния Иван Христов - Славея), създават вокалния квартет "Тоника", с който печелят редица награди, сред които са втора награда на фестивала "Тракийска лира" (1972), първа награда на фестивала "Златният Орфей" (1976), първа награда на фестивала "Бургас и морето" (1979) и др. През 1980 г. групата е разформирана.

През 1981 г. Гого, Ева, Иван Христов, Краси и Вили Гюлмезови създават групата "Домино". През 1985 г. групата печели втора награда от конкурса "Кехлибареният славей" в Сопот, Полша, както и наградите на Полското радио и телевизия и на публиката. През 1986 г. "Домино" печели втора награда на "Златния Орфей" и има голям успех на "Шлагерфестивал" в Дрезден, Германия.

През 1994 г. по-голямата част от вокалистите от "Тоника" и "Тоника СВ" създават общата формация "Фамилия Тоника". Групата, освен че възстановява огромната част от хитовете, създавани за "Тоника", "Тоника СВ" и "Домино", изпълнява и десетки нови шлагери.

През 2011 г. Георги Найденов е обявен за почетен гражданин на Бургас за изключителните му постижения в музикалното изкуство, и за приноса му за издигане авторитета на българската култура и на Бургас на национално и международно ниво.

image

image

Родни лекари съсипаха здравето на Георги Найденов-Гого от “Тоника”, разказва съпругата Ева. Докторите сгрешиха диагнозата му и дълго време го лекуваха за друго заболяване, което срина организма му и сега той се възстановява дълго и трудно. Първата диагноза, поставена на Гого от “Тоника” беше латерална миотрофична склероза, припомня съпругата му Ева пред в. “България днес”. Той похарчил над 300 хил. лв. за терапия. Ходи на лечение в Израел, Русия и Китай, което не довежда до нищо. Първа Ева се усъмнява в първата лекарска диагноза. Това става след среща с нейна позната. Тя й разказва за подобен случай с роднина, който също първоначално бил диагностициран като болен от латерална миотрофична склероза, но след това се оказва, лаймска болест. Гого е заболял от лаймска болест във Виетнам, по време на турне отпреди 30 години. Според съпругата му Ева той дълги години е вирусоносител. Преди година и половина се е отключило развитието на коварното заболяване. “Според медицински експерти съпругът ми е заболял от лаймска болест именно тогава. Преди около 30 години бяхме във Виетнам на концерт-турне. Спомням си, че тогава Гого беше ухапан от някакво насекомо. Беше много отдавна и не мога да си припомня точно как и при какви обстоятелства стана това. На другия ден се появи едно специфично петно. То е типично за хората, страдащи от лаймска болест, но тогава не знаехме това. Малко по-късно петното изчезна. Сега, след като спряхме погрешното лечение, то отново се появи. Ходихме на консултации в Германия, където също потвърдиха, че Гого страда от лаймска болест и нищо друго!”, коментира Ева Найденова. Напротив – състоянието му се влошаваше и лекарите не можеха да направят нищо. Семейството му беше на ръба на отчаянието. Впоследствие стана ясно, че диагнозата на известния певец е сгрешена тотално. В началото на септември се разбра, че разбра, че Гого всъщност страда от лаймска болест. Няколко независими изследвания потвърждават тази диагноза. Заради забавянето на лекарите, обаче, състоянието на Гого се влошава. Медици от Германия са единодушни, че предишното му лечение е влошило драматично неговото състояние. Ако не беше сгрешената диагноза и терапия, той вече е щял да бъде напълно здрав и вече да е забравил страданието си. Заради първото лечение организмът му е бил буквално отровен от тежки метали, което нарушило баланса и функциите на всичките му вътрешни органи. На клетъчно ниво той е бил подложен на токсична атака, което е предизвикало тежка ответна реакция на самия организъм. Това е довело до нервно-мускулен дисбаланс на всички нива. “Лекарите откриха една Менделеева таблица в кръвта на съпруга ми. Сега той трябва тотално да се пречисти”, коментира Ева. Самото изчистване от отровите било много тежко и болезнено за Гого. Той имал тежки пристъпи, давел се и отделял секрети под различна форма. Сега на певеца му престои още едно изследване, което да уточни от кой щам на лаймската болест е заразен.

 

image

 

Погребението на Георги Найденов – Гого ще бъде тази неделя на бургаските гробища.

Всеки, който желае, може да се прости с него от 11.00 ч. в Ритуалния дом на Гробищен парк – Бургас,

съобщават от общината.


Ако бяха изпълнители някъде по белите държави, Гого сега щеше да е под пари, ако съдим по обичта на няколко поколения към него и въобще – към „Тоника”. В България обаче почти никой не получава това, което заслужава.



image

image

Любимият на хиляди българи вокалист на "Фамилия Тоника" почина тази нощ на 64-годишна възраст в дома си в Айтос. Гого се бореше дълги години с тежка болест. Поставената му първоначална диагноза беше синдром на ЛАС - латерална амиотрофична склероза. По-късно се оказа, че може би е сгрешена и айтозлията страда от лаймска болест.

Президентът Росен Плевнелиев изпрати днес съболезнователно писмо до семейството и близките на музиканта. "С дълбока скръб научих за кончината на Георги Найденов - Гого. Загубихме един от талантите на българската музика. Публиката и българската артистична общност се разделят с приятел, скъп човек и голям музикант", се казва в съболезнователното писмо на президента Росен Плевнелиев.

"Дарба и скромност белязаха творческия път и живота на певеца,

станал едно от запомнящите се лица и гласове на групите "Домино" и "Фамилия Тоника", с чиито песни израснаха поколения българи. Георги Найденов оставя прекрасна и незабравима следа след себе си, а сцените, на които той пееше, днес осиротяха и станаха тъжни. Приемете моите най-искрени съболезнования", заявява Плевнелиев.

Министър-председателят Пламен Орешарски също изпрати своите искрени съболезнования до семейството, близките и приятелите на Георги Найденов. Премиерът напомня думите на Гого, че

когато всичко е истински искрено, то остава във времето и не отминава.

"Тези думи днес дават сили и увереност, че той ще продължи да живее в сърцата на поколенията българи, израснали с песните му", изтъква министър-председателят.

Той отбелязва, че вплитайки музиката в своя живот, с неповторимия си талант

Гого избра да пее за онези непреходни ценности, които ни сплотяват дори в тежките моменти и ни вдъхват надеждата да си пожелаем "Нека да е лято".

"Поздравът "Здравей, как си приятелю" ще продължава да стопля сърцата ни и да ни напомня за това колко е важна обичта и подкрепата между хората.
image


Споделяйки с всички нас най-голямото си богатство – песните, Гого ни завеща духовна мъдрост и сила, преплетени в рибарските мрежи на "Бургаски вечери", пише още министър-председателят в съболезнователния адрес.

image
ПОЧИВАЙ В МИР! НЕ ИЗВЪНЗЕМНИ, ЗЕМНИТЕ МУ ЗАВИДЯХА

image

 

София. "Ако Господ не беше с нас през тези четири години, и аз нямаше да съм жива сега. Приказките за сгрешена диагноза на Гого са пълна глупост, особено слуховете за лаймска болест. В България има изумителни и прекрасни лекари и трябва да направим всичко възможно, за да не ги изгубим", сподели вчера Ева Найденова в "Cool T" по бТВ. Съпругата на Гого Найденова, Милица, Ралица и Драго бяха в София за участие в нашумял клуб. Ева разказа и за последните дни и месеци от живота на мъжа си. "За тези четири години почти не съм спала. Скачах през четири часа, за да обръщам Гого на двете му страни. Той обаче не се предаде нито за миг. Моят брат му беше написал буквите от азбуката. Аз сочех буквите, Гого кимаше с глава и така правеше своите изречение. Повечето от тях бяха от сорта на: "Не плачи", "Обличай се бързо, защото трябва да идеш на концерт", "Митко, отиди да вземеш пенсията на майка си". Всичко при него винаги беше само "Напред и нагоре". Аз му казвах: "Покажи си трапчинките", и той се усмихваше широко. Така успя да ме излъже през последния ден от живота си - усмихна се и умря".

Ева върна лентата и към някои странни, необясними, но за нея "нормални" неща. Капакът на 30 килограмовата кристална купа, която "Домино" получават през 1985 г. в полския град Сопот изведнъж пада на земята и се разбива на сол. Не след дълго от дома на Найденови изчезва и целият огромен кристален съд. Няколко месеца след това Гого се разболява. Ева припомни, че след получаването на Гран при на международния фестивал в България никой не е адмирирал огромния им успех и групата е поела на гурбет из кръчмите на Скандинавия. "Когато летяхме за Полша, в самолета имаше двама другари с автомати - един пред нас и един след нас. Беше 85-та година".

Ева уточни, че вече не прави планове за повече от 1 година напред. Но се зарече до края на 2014-та да започне работа по двата големи проекта, които ще бъдат в памет на Гого. "Ще трябва да дойда на себе си. Дори ще започна лечение. Но ще трябва да си свърша работата, защото, ако не успея, Гого ще ми се скара, когато се срещнем отново", каза тя. Съпругата на Найденов припомни, че той винаги е бил изключителен музикант и продуцент. Само за една година Гого е дирижирал производството на три албума. Единият от тях, "Бургаски вечери", е направил заради своя стар приятел - композитора Иван Коларов. Маестрото, сътворил изключителната музика за евъргрийните "Бургаски вечери" и "Сбогом, мой приятелю", се самоубива на 49 години, защото не може да се справи с българската действителност. 

Тези хора, трябва да ги наричам същества, които му приписаха какви ли не думи, случки… Нямам думи за тях. Той толкова ме обичаше, че ме измами – накара ме да изляза от стаята, за да почине. Това сподели в COOLt по bTV съпругата на почиталия Гого от „Тоника“ - Ева.

Тя сподели, че най-тежкият момент за нея била диагнозата на мъжа й. „Знам кое предизвика тази болест, но няма да кажа. Не и сега“, допълни тя.

Ева деликатно намекна, че има „нещо“, което е провокирало болестта на Гого. Певицата разказа за една огромна кристална награда, която те спечелили от музикален фестивал в полския град Сопот. Купата тежала около 30 килограма. Един ден, съвсем ненадейно, сякаш от нищото, се счупил капакът й. Малко след това Гого се разболял. А после съвсем мистериозно изчезнала основата на тежката кристална купа. „Тя не може да се дематериализира току-така“, коментира Ева.

„Ти вярваш ли в такива неща, в чужди някакви намеси?“, попита я Петя Дикова. „Това, че са невидими за нас, не значи, че не съществуват“, отговори й Ева.

Тя и останалите трима от „Тоника“ – Милица, Ралица и Драго бяха категорични, че заради паметта на Гого ще продължат да пеят, да бъдат заедно и да радват почитателите им. Ева сподели, че в последните месеци, когато Гого вече не можел да говори, общували с букви - Гого кимал, когато тя му посочвала вярната буква и така "пишели" думи. Веднъж тя се разплакала, а той й написал: „Не плачи! Пей!“.

„Това и ще правя“, каза Ева. И заяви, че не иска повече да коментира минали истории, сплетни и клюки, свързани с нея, Гого и групата 

image

Престанете да се гаврите с Гого, още е топъл в гроба! Кои изверги мислят за медийни изяви и концерти броени дни след погребението му, възмущава се певицата 

 

image

Черна прокоба виси над "Тоника", смъртта на обичания Гого е поредният кошмар от поредицата. Черните облаци над главите на българските “Рики е повери” започват да се трупат още в края на 70-те, когато са на върха на славата си.
След бягството на Анастасия Бинчева и мъжът й следва виетнамската изцепка на Ева - вдовицата на покойния Гого , заради която тя се превръща в персона нон грата за властта. Докато пътуват към “братски” Виетнам и братска Кампучия, където именно Гого пострадва от болестотворен микроорганизъм, инвалидизирал го доста години по-късно, куфарите на певицата с кадифения алт изчезват на летището в Москва.

Половинката на Гого трябва да излезе на сцената без грим, с дрехите, с които е пътувала. За капак в хотела няма сапун, нито топла вода, навсякъде пълзят огромни плъхове... Изтерзаната изпълнителка в един момент си изпуска нервите и започва да попържва съветската немарливост, заради които всички от групата и хората от соцлагера са на този хал. Вопълът й не остава нечут – предаден е, “където трябва”, тоест в ДС. И досега се спори кой е изпортил Ева – ръководителят на “Тоника” Стефан Диомов или някое “маскирано” ченге, въртящо се покрай тях. Според майката на един от солистите – покойния Иван Христов, именно композиторът е “свел до знанието” на спецслужбите какви ги е надрънкала певицата по адрес на порядките в “братския Съветски съюз”.

Последствията не закъсняват. Съпругата на Гого е лишена от правото да живее в София. Песните на групата не се излъчват нито по радиото, нито по телевизията. Никой не смее да им предложи ангажимент в столицата.

От стреса Ева се поболява

скрива се в женския метох в Самоков при легендарната игуменка майка Гавриила, изповедничка на Августин Пейчинов и Лили Иванова, и чака да отмине бурята. Междувременно Гого решава, че единственият шанс да запази ведомственото жилище в столичния кв. ”Лагера”, отпуснато им от ГУСВ, е да се разведе със сгазилата лука Ева.

И двамата знаят, че раздялата им е само проформа, и в първия момент, когато обръчът около тях се разхлабва, отново се разписват в гражданското. Забраната и остракизмът, на които ги подлага политическата полиция на режима, ги сплотяват още повече. Но преживените нещастия оставят своя отпечатък върху физическата и психическата им кондиция. При едно от турнетата в скандинавските страни едва не загиват в катастрофа. В този период Ева започва все по-често да посяга към чашката – уж за да се успокои, тъй като “стари генерали” тиражират по неин адрес грозни слухове. Най-долнопробният е, че е била наказана не заради “виетнамския гаф”, а заради пиянска изцепка на секс парти. Тогава, солидно почерпена, рипнала от масата в скута на възрастен генерал от ГУСВ, но загубила равновесие и острото й токче нацелило мъжкия атрибут на пагонлията. Той припаднал от болка и се наложило спешно да бъде откаран в “Пирогов”, където няколко часа кърпили пораженията върху интимните му части, нанесени от подпийналата певица. Към днешна дата е ясно, че тази нечистоплътна клюка е изфабрикувана в “лабораториите” на ДС, за да съсипят репутацията на талантливата изпълнителка и да предизвикат ”свещения гняв” на соц еснафите.

И когато изглежда, че “Тоника” са навлезли в нов период и отново са завладели сърцата на публиката, бившият им солист Иван Христов е брутално пребит от скинари и издъхва на следващия ден. В интерес на истината през последните години от живота си изпълнителят с невероятния тенор бавно, но сигурно върви към дъното.

Проблемите му с алкохола стават причина да се раздели с колегите си от групата. След 10 ноември няма постоянна работа, изкарва колкото за насъщния, като пее в хора на столична църква. В близко капанче, където е седнал да се почерпи с получената току-що заплата, върху главата му се изсипват ударите на скинарите. Един от тях – с метален бокс, се оказва фатален. Иван не търси лекарска помощ, но на другия ден близките му го намират починал в апартамента му – от кръвоизлив в мозъка, предизвикан от бруталната и безпричинна разправа. Това е второто му премеждие в рамките на няколко години – уви, с трагична развръзка. Първия път, когато

пак на градус го блъска автобус

в района на Окръжна болница в София, докторите успяват да го спасят.

През това време не всичко е розово, меко казано, и в семейство Диомови. Съпругата на маестрото Зорница Попова /да не се бърка с покойната колежка на Диомов – естрадната композиторка Зорница Попова!/ получава нервно разстройство. В един момент изглежда, че болестта е победена, но след дълъг светъл период настъпва нов срив. Жената, която от младини е опора на “бащата” на “Тоника”, прави опит да си пререже вените. Малко след това постъпва в бургаската болница за сериозна операция.

Последната мрачна “нота” във все по-минорно звучащата мелодия, под чийто съпровод протича животът на членовете на популярната и обичана от няколко поколения българи група, сложи тежката и вероятно нелечима болест, която повали Гого Найденов – някогашното лъчезарно бургаско момче с приятно дрезгавия бас-баритон. Според специалисти смятаното първоначално за автоимунно заболяване – от рода на мултипленната склероза или т.нар. синдром на Льове, е било предизвикано от кампучийския микроорганизъм, попаднал в организма на Гого по време на злощастното турне.

Втори живот живее и отцепилата се от “Тоника”, но вече с добавката СВ Ваня Костова. Преди да й поставят страшната диогноза “рак на гърдата”, бившата любимка на Диомов направила аборт, защото тогавашният й партньор се оказал лъжец, а вторият й брак се разпаднал заради тази любовна история, де факто завършила с фиаско.

След първоначалното напипване ракът в гърдата на ангелогласната естрададжийка набъбнал до невиждани размери. От малко зрънце грах образуванието станало голямо като орех.

„Знаех, че това е краят. Молех се на Господ час по-скоро да умра. На никого не казах за болестта си, затворих се в себе си, депресията превзе ежедневието ми. Исках да си умра спокойно, без да тревожа близките си да ме гледат по болници", изживява ужаса и днес Ваня, връщайки лентата назад.

Само няколко химиотерапии, една операция и буквално шепа хапчета връщат живота на Костова. Бившата вокалистка на „Тоника СВ" не може да повярва, че толкова лесно и бързо е прогонила ужасната болест от организма си. Тя е сигурна, че в това дело пръст има Господ, заради което и до днес му благодари всекидневно. Ракът буквално преобръща мисленето на Ваня и религиозните й виждания. Тя започва редовно да посещава църкви и манастири, прочита няколко пъти Библията, прави дарения на християнски сдружения...


На 23 ноември 2012 г. първото сопрано на Тоника – “оригиналът”, Анастасия (Сия) Бинчева загуби брат си Тома Бинчев. 67-годишният поет напусна този свят в столична болница, покрусен не толкова от тежката болест, колкото от бездушието на съвременниците и агонията на духовността, убивани от чалгата и просташкото печалбарство. Но това явно е участта на бургаските лирици – като се тръгне от Христо Фотев и Петя Дубарова и се стигне до не по-малко ранимия им събрат Тома Бинчев.

Завършилият българска филология и философия в СУ поет е издънка на стара македонска фамилия, преселила се в Бургас. В квартала на изселниците от Беломорска Тракия и Егейска Македония, където са отраснали и други лирици като Христо Фотев и Кръстьо Станишев, семейство Бинчеви държи романтична къща с голям двор. Бъдещата вокалистка на “Тоника” играе с децата на махалата на кукли и жмичка и още тогава заедно с брат си поразяват всички с почти съвършената си красота и артистичност.

Въпреки че беше изпратен с почести и погребан на видно място в бургаското гробище, Тома Бинчев преживя много тежки моменти след като гласовитата му сестра избяга от България в началото на 80-те заедно със съпруга си - музиканта Жоржан Владовски, брат на легендарния китарист на “Тангра” Трошан Владовски. Столът му на редактор на културния отдел на местния вестник “Черноморски фар”, където даде път на много млади таланти в продължение на 8 години, беше сериозно разклатен заради сестрата-невъзвръщенка. Наложи се

да се спасява от гнева на местните велможи

чак в София. Първият му брак се разпадна, място в литературно издание, естествено, не му предложиха, и Бинчев стана уредник в Литературния музей – в къща-музей “П.К. Яворов”, а след това – редактор в Киноцентъра. До смъртта си обитаваше заедно с второто си семейство скромна панелка в столичния кв. “Овча купел”.

След ранната смърт на Чочо Владовски, който издъхна в страшни мъки, поразен от тежък диабет, и след кончината на Тома Бинчев суеверниците в гилдията отново подеха темата за прокобата, тегнеща над най-обичаната българска кънтри-група. Колкото и да не ни се вярва, черните факти са налице.

Сия и мъжът й не прокопсаха особено в Канада и САЩ, не оцеляха като брачна двойка и сега, когато са вече на възраст, им остава само да се обърнат с гняв или носталгия назад.

 

 

- Дрязгите между вас, предполагам, че отдавна са забравени?
 - А, отдавна, отдавна всичко е загърбено. Аз извървях своя път. И достигнах до прозрението, че съм сбъркал. Неговата болест стана причина аз да разреша „Тоника“ отново да пее моите песни. Това беше един много глупав скандал. Тези дребни житейски взаимоотношения са прашинка пред величието на живота и смъртта...СТЕФАН ДИОМОВ

Стефан Диомов получил сърдечна криза три дни преди смъртта на Гого
Композиторът разкри причината за отстъствието си от погребението на певеца! Според спекулациите, дългата кавга между Диомов и Ева продължава до днес и не е секнала дори със смъртта на Гого.Нека спрат спекулациите, аз и Гого се обичахме. През есента Сия се върна от САЩ и двамата отидохме до Айтос да се видим с Ева и Гого. Стояхме с часове и се смяхме”, добавя Диомов пред "Флагман".




 







Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. aip55 - Тъжно,
30.01.2014 00:46
много тъжно и голяма загуба за БГ естрадата!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sekirata
Категория: Поезия
Прочетен: 5292333
Постинги: 6075
Коментари: 3244
Гласове: 28736
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930