Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.06.2014 03:27 - ОБИЧАШ ЛИ?
Автор: sekirata Категория: Поезия   
Прочетен: 1649 Коментари: 0 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image
 
 Обичаш ме казваш,но ме боли,
 защото потъваш в други очи,
 защото не слушаш сърцето си ти,
 защото твоята любов пепели!
 И всичко е толкова далечно,мило,
 но къде,мило,сега си се скрило?
 Не слушаш сърцето свое,защо?
 Не чуваш сърцето мое,какво
 мога повече да ти дам?
 Животът мой? Огън? Плам?
 Всичко имаш,но си далечен,
 явно на друга любов обречен
 или просто това си ти?!
 Тогава...Моя любов, прости!




За нея - МАРИ ФРЕДРИКСОН-СТРАСТНА,
ЗАПОМНЯЩА СЕ, НЕПОДРАЖАЕМА!

image

 Мари Фредриксон 

image

Мари Фредриксон (пълно име: Гун-Мари Фредриксон) (на шведски: Gun-Marie Fredriksson) е шведска певица, композитор, автор на песни, популярна като част от дуото Роксет. За първи път двамата с Пер Гесле се срещат в родния си град Халмщад през лятото на 1977. 

Roxette - Charm School 

”Charm School” e нов студиен албум с 12 песни - „нов класически Roxette”!!! Сингълът ”She’s Got Nothing On (But The Radio)”, написан тази есен, е
изключително заразителен шедьовър. Целият албум е всичко онова, заради което Roxette се превърнаха в една от най-въртяните поп групи по радиото: запомнящи се, даже залепващи мелодии, страстно изпълнение, чувство за хумор и, разбира се, уникалният микс между гласовете на Мари Фредриксон и Пер Гесле.

image

image

През есента на 2002 Мари Фредриксон получи диагнозата мозъчен тумор. Но Мари успя да се пребори с болестта.

image

Албумът е записан в Южна Швеция и Стокхолм с Кларънс Йоферман и Кростофер Лундквист като продуценти (заедно с Пер и Мари). ”Charm School” е великолепно завръщане след 10 години на предизивикателства. 

http://www.vmusic.bg/artist/Roxette/video/10776


"Роксет" е втората най-успешна шведска група в историята. Дуото, което стана известно с мелодичните си балади, определяни ту като "пауър", ту като "нежни", идва у нас на 29 май за концерт на стадион "Георги Аспарухов" от 20 ч. Макар първата им песен да излиза през 1986 г., историята на поп групата започва в края на 70-те г. на ХХ в., когато Мари Фредриксон (чиято визия силно напомня тази на Поли Генова) и Пер Гесли се запознават.

Въпреки имиджа, който създават - на влюбена двойка, и двамата имат партньори, с които имат сключен брак.

Радват се на изключителна популярност - само две от песните им са въртени общо 4 милиона пъти по европейските радиостанции. Имат 7 студийни, 8 компилационни и 8 видеоалбума.

1. Първа песен, два клипа

Neverending Love или "Любов без край" се казва първото парче на идващите след две седмици в София шведи. Текстът е написан от Пер Гесле и песента, която в началото се казвала "Черно стъкло", била предвидена за друг шведски изпълнител. Neverending Love излиза на 8 юли 1986 г., стига до номер 3 в класацията за сингли и се продава в 50 000 копия. Дебютната песен на "Роксет" има два клипа - един, сниман в Люксембург и представящ Мари червенокоса, и втори, направен година по-късно в родната им Швеция.

2. “Роксет” на испански

Въпреки че никой от дуото не говори испански език, на 2 декември 1996 г. излиза Baladas en Espanol. Албумът компилация съдържа 12 преведени на романския език парчета, които пожънват невероятен успех - в Испания тавата добива двойно платинен статут, а в страните от Южна Америка - златен.

3. Мари Фредриксон и нейният мозък-



След припадък в банята през септември 2002 г. и последвалия ядрено-магнитен резонс в мозъка на Мари е открит тумор. Въпреки че за няколко месеца образуванието е успешно премахнато, шведски вестник твърди, че туморът е метастазирал. Певицата отрича и осъжда вестника на 500 000 крони. Медицинските интервенции, сблъсъкът със смъртта, всичко това дава материал на Мари за нови песни и тя съумява да го събере в първия си соло албум на английски език - The change. Тавата влита в шведските класации под номер едно и бързо добива златен статут.

4. Това не е краят

Точно преди пет дни в Кейптаун, Южна Африка, Пер обявява, че дуото ще твори още и още. "Подготвяме нови песни, въпреки че сме на пътя. Ако пътувате, както ние го правим, това ще ви стане начин на живот. Трябва да правиш всичко в движение", разказва китаристът в интервю.

5. “Тъчстоун пикчърс срещу Гесли

По време на монтажа на кадрите на най-новия филм на "Тъчстоун" - "Хубава жена" с Ричард Гиър и Джулия Робъртс, филмовата компания се обръща към "Роксет" с молба за песен. Пер предлага It Must Have Been Love, парче, което по това време е на две години. Кинопродуцентите отказват и искат нов запис, но Гесли обявява, че нямат достатъчно време за нов материал. В крайна сметка първоначално предложената It Must Have Been Love влиза във филма и благодарение на него попада в класациите на три континента, като на Стария е неизменно на първа позиция за няколко поредни седмици.

6. Пер програмистът

52-годишният китарист и главен текстописец на "Роксет" Пер Гесле е един от тримата собственици на NoteHeads. Това е компанията, която пуска Igor Engraver, мощен музикален софтуер, разчитащ въведените ноти и създаващ музика. Другият собственик на компанията е Бьорн Улвеус от АББА.

7. Кралската лента

Заради заслугите си към развитието на културата и представянето на Швеция по цялото земно кълбо крал Карл Густав ХVІ награждава "Роксет" с почетни медали и кралска синя лента.

Изпълнителите на The Look, Listen to Your Heart и Joyride получават отличията 17 години след първото си парче - през октомври 2003 г. 

“Charm School” -На 14 февруари нещо до скоро смятано за невероятно ще се превърне в реалност! След 25 години на световна слава и над 70 милиона продадени албуми, една от най-големите шведски поп групи се завръща в светлината на прожекторите, десет години след издаването на последния им студиен албум ”Room Service”.

Това ще се случи с премиерата на ”Charm School”, нов албум с 12 песни в стила, описван като „нов класически Roxette”, от отварящото силно поп избухване на ”Way Out” до края с тръпчиво-сладката песен ”Sitting On Top Of The World”. Албумът ще бъде на българския музикален пазар от Анимато Мюзик/ EMI.

Мари Фредриксон и Пер Гесле се събраха отново на сцената, за да изпълнят ”It Must Have Been Love” и ”The Look” по време на турнето на Пер ”Party Crasher” в Амстердам. И преди феновете да разберат, Roxette направиха завръщане като основни изпълнители на турнето ”Night of the Proms”, пеейки пред над 600 000 души в Холандия, Белгия и Германия.

”Тогава започнахме да мислим напред и да обсъждаме възможността да направим нов албум – албум, който да улови всичко хубаво в Roxette, както и да гледа напред.” – казва Пер Гесле. Речено-сторено. По време на турнето, хотелските стаи на бандата са превърнати в звукозаписно студио, където се раждат първите нови песни на Roxette.

Завръщайки се у дома в Швеция, те продължават да работят през пролетта и есента на 2010 г. И накрая се оказва, че имат много записани песни, измежду които да избират. Чувствената балада “In My Own Way”, например, е преоткрит бисер от 1984, когато мечтата за световна слава е все още само мечта.

Най-новата песен е изключително заразителният шедьовър ”She’s Got Nothing On (But The Radio)”, написана тази есен. Целият албум е всичко онова, заради което Roxette се превърнаха в една от най-въртянаите поп групи по радиото: запомнящи се, даже залепващи мелодии, страстно поднасяне, чувство за хумор и, разбира се, уникалният микс между гласовете на Мари Фредриксон и Пер Гесле. Всичко това ще дойде преи феновете в един албум през 2011!!! Албумът ще бъде на българския музикален пазар от Анимато Мюзик/ EMI.

”За мен отправната точка винаги е била да пиша песни за вокала на Мари. Тя притежава това умение да те кара да вярваш във всяка дума на онова, което пее и точно заради това да оживява всички онези истории, които разказваме в песните си. Като автор за мен е уникално да съм част от всичко това.”, казва Гелсе.

Албумът е записан в Южна Швеция и Стокхолм с Кларънс Йоферман и Кростофер Лундквист като продуценти (заедно с Пер и Мари). ”Charm School” е великолепно завръщане след 10 години на предизивикателства. Или както пее Мари в едно от страхотните парчета в албума, ”No One Makes It On Her Own”. Училищният звънец ще ни събере през 2011!!! 

image

След 4-годишно мълчание и ходене по доктори “Роксет” отново са заедно. Мари и Пер записаха само 2 нови песни, които обаче са равни на двоен албум !


image

Дуото издава 18 стари хита
и 2 нови
След 25 години на световна слава и над 70 милиона продадени албуми, една от най-големите шведски поп групи се завръща в светлината на прожекторите, десет години след издаването на последния им студиен албум ”Room Service”.
Като тийнейджърка рано сутрин тя скачала във ваната и пеела до изтощение, докато събуди семейството си. Вместо “Добро утро!” роднините є получавали микс между пънк и импровизации върху Ела Фитцджералд. По ирония на съдбата на 11 септември 2002-а вокалистката на “Роксет” Мари Фредриксон колабира в банята си и по-късно чува жестоката диагноза “тумор в мозъка”. Оттогава се бори с рака. Шведката с бодлива прическа не е забравила черната есен отпреди 4 години, а още по-малко коридорите на болницата “Каролинска”. Но ще направи всичко, за да изтрие кошмара.
A Collection Of Roxette Hits: Their 20 Greatest Songs е най-добрият є опит в тази посока. Сборният албум на Мари и Пер излиза по случай 20-ия рожден ден на “Роксет” (в по-добрата част на света успоредно се появи и сетбокс от 4 CD-та и DVD, съдържащ около 80 парчета - повечето неиздавани, и 60 видеоклипа).
Под обложката има само два нови записа. Обаче като прибавим към тях усилията на Фредриксон (която дори не можела да чете и да се ориентира след лъчетерапията), те се равняват на цял диск с музика. One Wish и Reveal са представители на жизнения поп, разреден с няколко сълзи, който много ни липсваше. “Ако имаш едно желание, какво ще бъде то?/Ако имаш едно желание, ще поискаш ли нещо за мен?”, пее Мари. Отговорът е ясен.
Разбира се, това не е обикновена компилация, а пътешествие из обърканата ни младост. Спомняте ли си къде седяхте през 1989-а, когато звучеше The Look? Кое момче/момиче държеше ръката ви на It Must Have Been Love, докато оглупели гледахте “Хубава жена”? Какво носехте, когато излезе Dressed for Success, и преживяхте ли своята Joyride-ера? Саундтракът на живота ни щеше да е много по-скучен, ако двама шведи не се бяха запознали в Халмщад, не бяха продали 45 милиона копия от албумите си и не бяха научили меломаните да слушат със сърцето си.
от първо лице
Китаристът и вокалист на “Роксет” Пер Гесле:
Убихме и погребахме стария саунд
Пер, с Мари се завръщате след дълго отсъствие, поемате ли някакъв риск?
- Не, какъв? Имаме толкова силни стари песни, новите също не са лоши. Все пак сме професионалисти, не можем да издадем боклук. Какво толкова има да губим с новия албум? Някой ще напише лоша рецензия може би?
Почитателите ви се оплакват, че не записвате достатъчно нови песни и че не издавате старите си демозаписи...
- Можем да запълним едно CD с демозаписи. Мислехме да ги издадем, но изпозаспахме, докато ги слушахме. Затова не ги споделихме с публиката. Смятам, че взехме интелигентно решение. Но ако вие имате банда и искате да издадете 2000 демота, заповядайте. Няма да споря с вас.
Музиката на “Роксет” направи щастливи милиони фенове. Критиката обаче малко презрително ви определя като мейнстрийм поп. Как се чувстваш едновременно като преуспял и като подценен музикант?
- А-а-а, въобще не мисля, че съм подценен! Според мен всеки получава рецензиите и наградите, които заслужава. Винаги съм давал най-доброто от себе си. И нямам намерение да се погледна отстрани и да се разкритикувам.
Занапред какво ще правиш? Ще се люлееш върху хамак на някой слънчев плаж до края на дните си или ще пишеш музика...?
- През септември следващата година ще излезе автобиографията ми и може би отново ще направя солов проект като Son of a Plumber. Надявам се да записвам и с “Роксет”. Иначе хамак звучи добре. А слънчев плаж - още пµ.
“Роксет” е група със специфично звучене, което трудно може да се сбърка. Успяхте ли да го запазите след толкова години?
- Старият звук на групата е мъртъв и погребан. Завинаги. Нито един творец не обича да върви по старите си стъпки. Пък и няма нищо по-забавно от промяната. Вече не пиша така, както навремето. По-трудно приемам посредствени идеи.
Интервюто е публикувано на адрес http://www.dailyroxette.com/

image




Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sekirata
Категория: Поезия
Прочетен: 5306715
Постинги: 6084
Коментари: 3244
Гласове: 28809
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930