Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.03.2016 16:10 - ДЕЛА РАЙ или WONDER-добротворец с просия! - Лично мое мнение
Автор: sekirata Категория: Поезия   
Прочетен: 1994 Коментари: 4 Гласове:
9

Последна промяна: 02.12.2017 03:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

"Наречено поезия"
Дела Раи

Автор: wonder
Град:София
Професия:добротворец
Интереси:Този блог е авторски и съдържа стиховете на Дела Раи, публикувани в 24 книги.

Била много известна?!

ДАЙ СИ ИМЕТО БЕ,МОМЕ?

НО НЯМА ГО, ХА, ПОЗНАЙТЕ ЗАЩО.

Дали превежда или просто наслагва от тук там взети фрази ВИЕ ПРЕЦЕНЕТЕ,

но за мене това не  е лично нейно!

Колкото до книжките всички знаем как става, как и колко се плаща и на кой!

Защо точно нея ли избрах?

Защото ТЯ не  е скромна,ОСВЕН И ТОВА ЧЕ ДАВА ЛИЧЕН ПРИМЕР КАК ДА СЕ "ТВОРИ" по нейния начин-разхвърляно с отбягване на прости думички за хората да е разбрана. Но няма как тя "шие" изреченията и изказа и е ненормален.Младостта и се влюбвала прещастливо в него-насъщния.Това е безумие,шашка елементарните с уж висок стил, а то излиза че е ХАОС-НЕРАЗБИРАЕМО. Не само за мен уверявам Ви.

 Истинските таланти  не се изхвърлят и просят внимание,както и да нареждат в коя книжарница да идете и да си изпросите книжката и,защото има и такива потребители които се жалват на нея,че била свършила еди къде си...Смях в залата!

Това Христо Ботев например правил ли е , а знаем какъв поет е -гений и революционер.Тази "поетеса" как се е разминала с патриотизма  и революцията?Но за такива, като нея има нареждане дори в интернета всички модове да я лансират,защото имала много -24 стихосбирки и трябва да оправдае доверието. Моля? Доверието или парите?!

НО НЕ СТАВА,ХОРАТА ТРЕВА НЕ ПАСАТ. ЕДНИ  И СЪЩИ ПОСТАВЕНИ "ТВОРЦИ" ПО ЕДНИ И СЪЩИ САЙТОВЕ ИМ СЕ ПРАВЯТ РЕКЛАМИ И ХВАЛБИ! Явно плаща се.

Ето едно стихче от едната и книжка,аз, простете не мога да се разтоваря с тази нейна поезия -събирана,после на калъп и праз-пускана като лично творчество.Но всички знаем как става.Като вземат дадени душици ПОЗИЦИИ в поезията и обкръжението в тези среди не им се откъсва от хорото,макар че вече СЪВСЕМ НЕ СТАВАТ. ПРОСТО ВСИЧКО Е ИЗЧЕРПАНО! Госпожо..../ДАЙ СИ ИМЕТО ДЕ/ и недей да мразиш Лидис! ТЯ ПРОСТО ТИ КАЗВА ИСТИНАТА, защото и тя има пари като теб, но ги дава за здравето си, а не за книжки и "спонсори"да не кажа  и друга мръсна дума.

 

Наречено поезия

Прости, любов, понякога забравям 
как времето, възседнало те с възраст,
безжалостните рамки изкривява
в понятията, делнично омръзнали!

Прости, че те обичам по момичешки,
че все пропускам бялото в косите ти,
че искам с мен навсякъде да тичаш, 
когато знам, че пълниш с обич дните ми! 

Навярно ще простиш и безпощадата
да моля всеки миг да ме прегръщаш,
когато пак безумната ми младост
се влюбва прещастливо в теб - насъщния.    

Прости! И пак обичай ми полудата,
целувай ме, прегръщай ме, разглезвай...!
От жаждата ни ражда се учудено
едно дете, наречено Поезия. 

 от книгата "Оцеляла от обич"

Първо нямаш право да даваш определение за какво е поезия и как е наречено, а от кой наречено или просто -ИЗРЕЧЕНО,така по върви.  

 

Нямаш право да даваш определение за какво е поезия и как е наречено, а от кой наречено или просто -ИЗРЕЧЕНО,така по върви.  

И така да започна с първата невъзможна мисъл на "поетесата"- 

"времето, възседнало те с  възраст"

Възсядане-явно с друго си го свързва още повече,че с възраст?! 

Не знае обикновен човечец,че има "безжалостни рамки" и при това да се "изкривяват"в понятия  при това какви-делнично омръзнали иии и това да е проблем на поезията на някоя си...Това всичкото е СУПЕР НЕСМИСЛОВО,НАХВЪРЛЯНО ,ПРЕВЕДЕНО И Е ПРОСТО ЕДНА ИГРА НА ДУМИ БЕЗ СМИСЪЛ Р Е А Л Е Н!По после нещата се укротяват,но за малко-пак с пълнеж-"пълниш дните ми". И това не са пълнени чушки,драга!Що за изрази,думи и така нахвърляни?! За влюбването на младостта и казах по горе,че епълна ЛУДОСТ,ШИЗОФРЕННО! Накрая моли да прости,но не ,моли да я обичат и....Моли ангажираност с прошка,нещо не върви,още повече че иска и да я глезят и то след прошка.Пак не върви.От тази жажда се раждало при това УЧУДЕНО едно дете-поезия. Кой ти позволява драга да обръщаш ПРИРОДАТА , тази която те е създала и да изкривяваш така понятията ,да ОБЪРКВАШ ХОРАТА!? Защо го правиш? Да, ясно. За пари. Няма друго обяснение при това твое залитане,меко казано залитане.И самото заглавие на книжката "Оцеляла от обич" показва колко си отнесена меко казано. Знаеш какво искам да кажа и разбрах защо Лидис те дразни-"едноименните полюси се отблъскват". Не само като творци, разказвачки Ви сравнявам  /Лидис звучи по истинно,искрено от теб, wonder/

ДЕЛА РАЙ, НЕ ХАРЕСВАМ ,НЕ ОДОБРЯВАМ НАЧИНА ТИ НА ПИСАНЕ,ТВОРЕНЕ ГО НАРИЧАЙ,АЗ НЕ ГО ПРИЕМАМ И ЗА ТВОЕ ЛИЧНО.НАМЕСЕНО Е ТРЕТО ЛИЦЕ,МОЖЕ И НЕОДУШЕВЕН ПРЕДМЕТ.ХИ!

ЕТО един мой и един чужд пост по този повод-

  ПОЕЗИЯТА БИЛА ЛЮБОВ? ЗАЩО ТОГАВА Я ТЪРГУВАТЕ?! 

НЯМА ПО ПРОСТ НАРОД ОТ БЪЛГАРСКИЯ!

Raina, 53 sibir.bg

"Под заглавието "Няма по-прост народ от българския", огромна популярност сред англичаните придоби почеркът на техния сънародник Едуард Стърнс, касаещ България.
Той публикува своите горчиви впечатления, от опит и разочарование от грешката да си купи имот в нашата страна с голяма мъка и болка споделя това, което му се случило и преживял:
"Напоследък сред нас, британците, стана мода да си купуваме имоти в България. От една страна, наистина красивата природа, за каквато ние тук можем само да мечтаем, и от друга, ниските цени на селските къщи, както и примамливите оферти на имоти в затворени комплекси накланяха везните в полза на решението за една такава – на пръв поглед изгодна – сделка.
Но, приятели, не правете тази грешка, която аз направих и много други като мене, не си купувайте имот в България, не стъпвайте там, не правете бизнес и избягвайте каквито и да е контакти с българи. Повярвайте ми, ще съжалявате и то много жестоко. Това, което ще преживеете не само ще го помните, но ще ви съкрати живота и ще ви промени тотално. Защото от другата страна на везната натежава неумолимо простотията на българския народ. Простотия убийствена, отчайваща, неизмерима, ужасяваща, всеобхватна, опасна, неумолима, потресаваща! Такъв народ с тези качества няма никъде по целия свят. Няма место където да не съм ходил. При диваци и какви ли не диви племена, но колкото и да са пропаднали и обезобразени имат някакви закони и правила. Но това, което преживях и видяха очите ми тук в България, го няма никъде по света, повярвай те ми, даже и в джунглата.
Българите, аз смея да твърдя, от опит и това което преживях, са най-простия, тъп и жалък народ на земята. Няма по-тъп и по-прост народ от българския и тук аз бих искал да направя едно разяснение. Под "прост народ" аз нямам предвид народ неграмотен, неук и необразован. Не! Те са грамотни, но са тъпанари. Те са образовани, но са кухи. Те са интелигентни, но са прости. Защото неук е народ, който не е имал възможност да се ползва от съвременното образование, от достъпа до информация и от възможността да обменя идеи с народите от целия свят. Но тези народи аз не бих нарекъл прости и тъпи, защото те живеят в някакво, макар и примитивно общество, поддържат се и търсят път да се развият. Но при българите, напротив: те имат огромни възможности, образовани са и осведомени, природата им е прекрасна, географското положение-стратегическо, но всичко това те пропиляват, продават, затриват, мачкат, унищожават, защото са прости, тъпи и кухи. По-прост народ от българския не съм виждал по света. Да живееш в рай и да го унищожаваш, нямам подходящи дума как да го обясня, умът ми не го побира. Имат прекрасна природа, прекрасни езера, извори, злато и какво ли още не, всичко се руши. Защо? Те даже не са народ, а сбирщина от прости, тъпи и кухи хора, защото народността не е просто принадлежност към дадена географска територия, а съвкупност от общи цели, идеи и ценности, съвкупност от общи действия, целящи развитие на цялото общество, всеки мисли как да помогне на другия, общи действия за реализиране на идеите и опазване на ценностите. Но това при българите не съществува, то е убито и заличено. Аз използвам думата "народ" в техния случай, воден единствено от някакво благоприличие, но ако трябва да съм откровен, бих ги нарекъл диваци, сбирщина от идиоти – идиоти в гръцкият смисъл на думата. Аз дори се съмнявам, че българският народ днес съществува. За мен българите са изчезнали и на тяхно място е останала някаква тълпа. Но не, това е неточно тълпа, защото тълпата има някаква обща цел, а те нямат такава, не, те дори не са тълпа. Те са случайно попаднали на едно място различни хора, с различни виждания, с различни мнения, с различни цели, впримчени в географското положение, което по една случайност населяват, и обременени с историята на хората, населявали някога това райско място, за чиито наследници по незнайно каква логика се смятат. Какви българи са те? Това което съм чел за истинските българи, които са се борили за благото на народа и са си дали живота и кръвта за милата си родина. Как тази сбирщина си позволява да петни името на този древен
и велик народ? Как може да рушиш нещо което е извоювано с много кръв и много под и много труд. Нима е възможно това, което те творят днес като история, да бъде вписано в историческата сметка на народ като българския? Долу мръсните лапите, тъпаци и простаци, от името "българи". Знам, че българина е бил велик, трудолюбив и честен народ. Историята е записала, че са били много работливи, красиви и умни. Какво е останало от това красиво наследство? -нищо. Да, останало е простаци, тъпанари и кухи мозъци, които освен да рушат, крадат, да лъжат и убиват друго не могат. Вие не сте и не бихте могли да бъдете българи. Защото за да се наричаш българин, не е достатъчно само да се облягаш на гени, а да имаш характер, дух, воля, сила за свобода и борба. Не само да споменаваш имена на исторически личности и герои, които наистина заслужават името българин, а да подражаваш на постъпките им, да следваш идеите им, да осъществяваш мечтите им за България. Да, има, но те са много малко, те са глас в пустинята.
"Но как така" – ще попитате вие, – "нима няма нещо, което да обединява тези хора, населяващи тази територия, наречена България?" Има, разбира се, те имат общи черти, но те не ги правят общност, не ги правят народ – те са продажници, завистници, лъжци, крадци, нагаждачи и подлизурки. Подъл и продажен народ, готов е да продаде мило и драго за пари. Както моите очи го виждат какво става с тази прекрасна и красива, ако може вече да се каже България. Да, жал ми е за тази прекрасна страна, но не и за този пропаднал народ, който гледа как да забогатее на гърба на другия, готов да го измъчва, да го удуши и да го убие, за да му вземе имота и всичко, което е придобил с труд и пот. Видях с очите си как се унищожават безжалостно красиви, дъбови, букови и какви ли още не гори. Палят се пожари с цел после да се изсекат. А какво да кажа за милите хора, на които им ограбват продукцията? Копал, садил, поливат и някой на готово идва и му обира реколтата и ако реши да се защити, веднага са готови да го убият. Горките хорица, не смеят да обработват земята си. Цели орди цигани минават като скакалци през нивите и ги обират на готово без да са се трудели. Ако се оплаче му казват: ами повече не сади и няма да имаш проблеми. Аз колко пъти съм се оплаквал и съм търсил съдействието, помощта на властта и те ми викат: ако ти помогнем, ние ще пострадаме. Знаеш ли колко пъти са ни заплашвали? Защо реши да дойдеш специално в България? Тук в България няма закони и правила. Няма и полиция, на която можеш да разчиташ. Когато се обърнах за помощта им, ме попитаха имали смъртен случай, казах им не, но имам проблем с крадците и знам кои са и ви моля, за вашето съдействие. Казах ми, това е лично ваш проблем, ние нямаме право да се намесваме в тези неща, оправяйте се сами. Онемях, и краката ми се подкосиха от това което чух. Циганите са на почит, а българите са мачкани. Циганите не работят и взимат големи помощи. Българина е работил цял живот и е пренебрегван и никой не го уважава и се чуди как да свърже двата края. Ако искаш да живееш в България, задължително трябва да се приобщиш към някоя банда крадци и да им съдействаш или със сигурност ще съжаляваш, че си се родил. Българите не се стремят да подобрят своето житие и битие – на тях им е достатъчно да се радват на нещастието на другите около тях, а ако случайно не виждат по-нещастен от себе си, то това ги прави нещастни. Те не се радват на постиженията на другите, а търсят начин да ги развалят, окалят и съсипят. Ако някой реши да направи нещо за обща полза, те го смятат за глупак, наивен, присмиват му се и му се подиграват. Парите за тях са водеща сила, за пари са готови да направят всичко – тук понятията чест, законност, морал са просто празни думи те не съществуват в техния речник.
"Но защо казваш, че са прости?" – ще попитате вие. Защото те имат всичко, което е необходимо на един човек за да осъзнае къде греши. Цялата необходима информация относно собственото си положение като нация, относно причините да са в това незавидно положение, относно мерките, които трябва и могат да предприемат, за да се измъкнат от това положение, но въпреки това те се надяват да ги оправят именно тези, които са ги докарали до същото положение. Те протестират срещу тези, които ги мамят, грабят, използват и потискат, и в същото време оставят бъдещето си в техни ръце. Това е необяснимо, да виждаш с очите си какво става около тебе и да си мълчиш, и да повтаряш: какво мога да направя? Ето всички си мълчат и какво, аз ли да се обадя, една птичка пролет не прави? Те недоволстват, когато станат обект на измама, но злорадстват, когато измаменият е някой друг. Българите смятат себе си за тарикати – това е дума, която трудно бих могъл да преведа на нашия език. Най-общо казано тарикатът е мошеник на дребно и на едро, но страхлив мошеник, плах, уплашен, постоянно озъртащ се, но все пак горд, че е мошеник. Но мошеничеството му е такова, че най-често води до неговото собствено падение. Какъв, ако не прост, трябва да си, за да се радваш на чуждото нещастие, а не да се бориш срещу него. Как може да злорадстваш, че този или онзи чужденец го обрали, измамили и пребили в собствената ти държава и да се радваш на неговото нещастие и да казваш: че кой го е карал да идва и да очакваш да печелиш от него, от нещастието му и да го изнудваш. Не знам с какви думи да ви го обясня това което очите ми видяха и ушите ми чуха. Може да ме разбере човек, само ако е преживял какво е да попаднеш в ръцете на дивак, който мисли само за пари и пак пари и е готов за пари на всичко.
Трябва да си много прост безсърдечен и ограничен, за да се гордееш с изобретателността на своите престъпници, чиято жертва утре може да си ти самият.
Трябва да си много прост и стигнал до тъпотия, и деградация, която е обезличило всичко човешко в тебе, която не ти позволява да мислиш трезвено, за да се гордееш, че познаваш престъпници и да заплашваш други с тези свои познанства, вместо да съдействаш те да бъдат разобличени и осъдени
Трябва да си много прост и безгръбначен, щом виждаш беззаконията, но не се съпротивляваш.
Трябва да си много прост и наивен, за да вярваш, че тези, на които си гласувал доверие да те управляват, да те съдят, да чертаят бъдещето ти – че те ще въведат законност, ред и справедливост, защото точно те са, които нарушават закона.
Трябва да си много прост и заслепен, за да се радваш, че гърците щели да станат толкова зле колкото теб и да не разбираш, че ти продължаваш безропотно да потъваш, и да изчезваш като народ, докато те продължават неумолимо да се борят и най-важното те са единни. Да, не виждаш ли, че те дори и фалирали като държава, като общество са на светлинни години пред теб? Че дори заплатите им, по които ти мериш всичко, са пъти по-големи от твоите нищожни подаяния. Те могат да приютът хиляди и да ги хранят.
Трябва да си много прост и сляп-да работиш за хора, които смятат, че са над закона, да им позволяваш да трупат тлъсти печалби за твоя сметка, да наблюдаваш ежедневно тяхната подигравка с държавността и със самия тебе. И ако някой страничен наблюдател вземе, че ти покаже всичките тези беззакония, на които ти си ежедневен свидетел, мислейки, че не ги виждаш, ти просто да свиеш рамене и да кажеш: "Ми аз какво мога да направя?"
Трябва да си много прост и да вярваш в нещо, което никога няма да стане, за да разчиташ, че точно ти ще минеш между капките, когато наоколо ти вали дъжд от неправди, убийства, лъжи, измами, корупция и надпревара за власт.
Трябва да си много прост и да вярваш на врачки, гледачки и екстрасенси, които непрекъснато ви лъжат, че България щяла да се оправи. Историята и живота са го показали, че една държава и един народ може да се оправи само ако е единен и се надигне против неправдата. А не да се чака на предсказанията на врачките, които в България с лопата да ги ринеш.
Трябва да си много прост и да вярваш, че точно ти ще оцелееш от всички около тебе, които като теб се мъчат да оцелеят след като и ти си в същия казан, в който всички врат и са отчаяни до лудост.
Трябва да си много прост и да вярваш, че някой друг трябва да поведе някои други, за да оправят твоя живот.
Трябва да си много прост, много наивен, много страхлив, много безгръбначен, за да си в това нещастно, окаяно, безвъзвратно състояние.
Трябва да си много прост и тъп, за да вярваш, че държавата ти ще се оправи, докато ти си на хиляди километри от нея, в търсене на сигурност и щастие там, където го е извоювал някой друг с под и много кръв.
Трябва да си много прост и сляп, за да мислиш, че бъдещето на държавата ти зависи не от твоите действия, а от действията на останалите, докато в същото време по някаква абсурдна логика имаш огромно мнение за себе си и своите нереализирани и неоценени способности.
Трябва да си много прост и да режеш клона на който стоиш, да живееш в земен рай и да го унищожаваш със собствените си ръце и да си казваш: сега аз да си поживея, а след мене, ако иска да става и потоп. Това е нормалното мислене на всеки българин.
Трябва да си много прост, за да вярваш на телевизора, да мислиш с телевизора, да слушаш телевизора, да възприемаш света чрез телевизора, а не чрез собствената си преценка за случващото се около тебе. Хора, повярвай те ми, не ви лъжа. Какво ли не съм правил за тях за да им помогна, за да се осъзнаят, за да започнат да се развиват, за да си помагаме един на друг. Какво ли не съм им говорил, за да разберат коя е истинската същност, как ли не съм ги молил като техен брат и приятел. Бях готов да дам всичко от себе си, за да им помогна, защото имам тази материална възможност и ще се радвам да гледам как растат и се развиват, но уви. Всичко което им даваш изчезва и няма помен и когато ги попиташ да дадат някакъв отчет, започват да нервничат, да се карат и да заплашват. Както казват, куче влачи диря няма. Разберете, мълчал съм си, търпял съм, затварял съм си очите и не става, и не става, защото те не искат да се развиват, да растат и да се променят. Аз им помагам, те ме крадат. Нямат вяра, нито в Бог, нито в себе си, нямат надежда, нямат желание за нищо. Те са убити отвсякъде. Те живеят ден за ден. А без тези качества това не е човек, оставям на вас да кажете какъв е във вашите очи и как бихте постъпили ако вие бяхте на моето място с огромното желание да помогнеш и дадеш всичко от себе си за благото и доброто за този народ? Предпочитат да живеят на гърба на другия с мошеничество, лъжи, измами, заплахи, за да те ощетят, за да ти вземат малкото, което ти е останало. Не вярвайте на тези психично, отчаяни и болни, но това не са хора, вие кажете какви са? Не правете бизнес с тези хора, не общувайте с тях, унищожете ги. Не им помагайте. Колкото повече им помагате, те злоупотребяват с вашата доброта и искреност. Колкото повече им помагате, те толкова повече ще ви крадат и използват. Аз им помагам и зад гърба си чувам как ми се подиграват и ме наричат, че съм глупав и прост и казват: защо няма повече англичанин като този да ни помагат. Те сами се унищожават чрез алчността, злобата, омразата, завистта един към друг, като сами се предават един друг и съдействат за собственото си унищожение. Жалко за тях, защото когато видят, че някой е по-умен от тях и се развива, завистта излиза на преден план, веднага се съюзяват и правят всичко, което им е по силите да го унищожат и докато не го унищожат не мирясват. Това съм го видял с очите си. Тази завист, тази злоба и тази простотия ги прави толкова нещастни и жалки. С тези качества те сами се убиват. Признавам го, след като направих толкова много опити да им помогна и да ги сближа, разбрах една много голяма истина. На човек може да му вземеш макар и на сила, но ако човек не иска нищо, не е в състояние да му дадеш. Признавам си, спрях да ги съжалявам, даже не ми се плаче за тях!"



А аз прочетох това в интернета. Но преди това прочетох и "рекламите" в един профил на книжки-стихосбирки-Дела Рай. Не че те са единствени и само за един профил дори и в този блог,но ми стана адски гнусно! 

МОЖЕ ЛИ


човек да се нарича творец,а да се занимава един вид с бизнес с търговия на собствените си чувства и преживявания? Да изкарва пари, да кара читателите да ходят по книжарниците и да му търсят книжките, да подчертава,че има много и много ще има, а най гадното е ,че се замесва името Господне?!! Пълна отврат и безбожие е това, гнусота и липса на срам, свян и човещина,камо ли пък талант! То е ясно какъв е таланта-пише го и по горе в статията авторът.

НЕ МОЖЕ! НЕ МОЖЕ!

Освен ако това което "твори" не е негово.А той или тя са просто едни търговци на себе си,търгуват себе си,защото в крайна сметка в реалността това не става анонимно, КАКТО В ИНТЕРНЕТА И ТУК В БЛОГ БЕГЕ. Залагаш на името си и трябва да си с БИВОЛСКИ ОЧИ, за да нямаш срам и страх дори И от Господ,който все пак така често споменават точно тези "творци"! Било Божа воля!!!Дарбата де.
Аз ще завърша така.
НЕ Е БОЖА ВОЛЯ,а ВОЛЯ НА ПАРИТЕ И ПОРОЦИТЕ НА ДУШИТЕ, защото определено ако има ГОСПОД всичко вижда. Не напразно,държавата ни ,страната ни ,народ....ВСИЧКО СИ ОТИВА!
И за последно питам-От глад,от жажада за слава,от болест някаква най вероятно на психична основа, грандоманщина,себелюбие....ли го правите,Вие, които се надпреварвате да се наричате сами поетеси, поети, да издавате книжки, в повечето случай подарявате? Но не .Вие много добре сте се шлайфали,обвързали с посредници и тем подобни, делите печалби, предлагате мило и драго....ТОВА Е ГНУСНО! А самите "творби" са ИГРА НА ДУМИ-СЛОЖНИ ,НЕПОНЯТНИ,ЗАВЪРТЯНИ И НЕРАЗБРАНИ от обикновените хорица. Или не пишете за тях? А защо? Защото това взимате ОТ ТЯХ?!

Амин.
Съжалявам Ви. Не мога да завиждам на обикновени ПРОДАВАЧКИ, ПРОДАВАЧИ . Защо не на одежди-крадени,преправяни....
УЖАС!
 Ако има Бог,наистина Бог да Ви е на помощ! 

А.Х.Т. sekirata
Очаквам този пост да бъде изтрит по обясними причини, умните се досещат,но аз досега го пуснах
на 4-ри места така че.....НЕ ГОРЯ!

Просто получих предупреждениеда го заключа,защото това била еди коя си-звездата делва раисКа
Ето напъните  и продължават,а на това слагачите в блога викат-постоянство
Лидис,
Виж стихът на нашата приятелка Делва Раиска!
Дали пък не идва от Раиса-руско име...хи!
Сама си пише коментарите и няколко подучени нейни потребителчета, които аз най после ги игнорирах .
Та голямата поетеса и благодари на кого,на себе си естествено,че е станало на нейната в блогбеге - нейната губерния.Хайде тичай,народЕЕЕ, да купуваш брътвежи разни вместо да си купиш стихове на Христо  Ботев да речем-пак и пак,Под игото да речем и още , и още!

Благодаря!
Сърдечен поздрав от мен с "Божествен сън" :

Когато си постиламе мълчания,
в краката ни когато пада здрачът
и есенните врани са раздрани
от грака сив и нежността да плачат,
когато от капчуците разстреляни
дъждовни капки пеят мандолинно
и гроздето жълтее си в постелите
на виното от бъдната ни зима,
от устните на феите пролайваща
онази нощ ще дебне тихо в обръч,
ще ме настигне вятърът и смайващо
от мен ще си отскубне късче обич,
с което ще закичи в тебе есенно
една любов от мед и стари круши,
ухаещи ще слеем устни песенно
и нямата любов ще се ослуша
през грохота избухващ на вулканите.
Ще грабне от очите ми тревогата.
Ще ти оближе с радостта си раните.
И ще узнае, че е сън от Бога.

Лидке,тази поетеса много ближе бе,рани ближела? Как може това да изпуснат някои мъже и планини от блога?!Може и цяла планина да оближе ,що не?!
По първом нощта дебнела и то в обръч,ти да знаеш как става това?Но първо сливала устните и то пеещо ,хуморески,  а после лижела?! Вятърът отскубвал късче обич-ами тя делва раиса бъка от обчи,затова и от обич блокирва блоговете и постовете на които иска,щото била тя.Всъщност стига толкова,цялото и стихо ако това е стих е такова-нелепости и бръщолевене напред назад. НО ИМА ГЛУПАЦИ,МАЛКО СА, АМА ГИ ИМА. Боже, тази женичка няма ли кой да я "светне" с каквото и  да е ,че да се събуди?! Няма да сме ние,Лидке,тя работи с други СРЕДСТВА-НЕПОЗВОЛЕНИ!
Лидис,кой ти забрани да ми пишеш-на лични де,защото знаеш,че познавам какви стават.Винаги казвам това което мисля,а в какъв вид стига до теб-ПРОБЛЕМ НЕ МОЙ! Лека







Гласувай:
10



Следващ постинг
Предишен постинг

1. milady - анита ,здравей ,Честита Баба Марта първом ,и здраве за всички, мила!!
02.03.2016 16:49
Абсолютно си права в критичния си анализ,който е
обективен и издържан,и дори намирам го в благо и блогУ угоден стил..
Нивото на този сайт е такова /и не само тук,затова разни хора ,с разни
жалки ,меркантилни мераци се опитват ,да си изкарват хляба.. и шоколада..
Поздрави ,мила ,народа има безпогрешен усет.
нали знаеш...
цитирай
2. lidislidis - Навярно я дразня, че имам повече читатели. Заради това изтри и първия м блог...
02.03.2016 20:57
След това ме клонира и понеже се има с мутрите, които я спонсорират в разни издания, дори в блога в списания, ме изхвърли да не участвам със снимка, или стих в тези списания, след това със стотиците си никове започна да ме обижда и ми измисли име лудис, не стига това, ами изшари с минуси всичките ми постинги, а след това започна да обаботва групово блогърите срещу мен. Аз никога не съм харесвала как пише, това не е поезия. Тя разваля поезията и българския език с тези измислени нови глупави думи в разпиляните си мисли, които нарича стихове. Всеки пише колкото може, отблъскващо и смешното е, че парадира с нищото и нарича това поезия. Парадира също, като унижава другите , както е в случая с мен. Тя, не ме допуска в блог списание!? Коя си ти, бе ?! Бивша маман работила за мутрите и подържала бизнес с български момичета там. Заради това не си казва името и не смее да си покаже престарялата физиономия. Както и да е! Сама си надписва известност в блог, една нормална поетеса не постъпва така, да не говорим за излагацията да унижава другите. Пълна шизофрения. За това говорят и стиховете й, ако ще и 300 стихосбирки да има, не е творец и българка, а подлога на мутрите. И действа, като тях. Как може да загрозява българския език с тези измислени глупави думи? Че ги и отпечатила! Ужас! Щом и 70 годишните пенсионирани труженички на най древната професия изкрейзили се мислят за лирични поетеси, че и ни тормозят, когато са в психо кризи в блог.бг!
Има още много да пиша по темата, но не си заслужава. Всички я виждат що за поетеса е...
Поздрави Ани за постинга и темата!
цитирай
3. sekirata - wonder i sega vilnee
02.03.2016 22:01
ОТ ОНО ВРЕМЕ МИЛА,ЛИДИС, бабето WONDER И ДОСЕГА Е НЕДОСЕГАЕМА-това се казва пари и връзки!
16:05
НЕ ЗАКЪСНЯ ОТГОВОР ОТ "НАБЕДЕНИЯ" от мен-имам "заповед" да изтрия мой пост заради wonder!


Сама се разкри коя е виновницата за изтриването ми на блога 2009, тя не е ли в чужбина,а? Не "твори " ли там? Може и да греша да е главната,но е в "играта" срещу секирата! infiniti модераторката от години тук там и още две три-anabella..... Чакам и те да се обадят. Браво! "Творкини"
Нема що,ще го изтрия ,но ще го пусна във поне 10 други сайта-обещавам! Защо да си рискувам блога пак,ясно ми е как ставало! Ха,ха ...Докъде я стигнахте, кадърни,талантливи....
Айде дерзайте да видим докога и как ще я свършите!
Здравейте (ново)

Постъпи оплакване от Ваш пост - sekirata/poezia/2016/03/02/dela-rai-ili-wonder-dobrotvorec-s-prosiia-lichno-moe-mnenie.1434421
Моля Изтрийте го.

Изпратено: 15:43 От: blogbg

Изтрий | Отговор

Да си го повторя,че да не забравя къде се намирам...

НЕ ЗАКЪСНЯ ОТГОВОР ОТ "НАБЕДЕНИЯ" от мен в друг пост-гузна съвест!

Имам "заповед" да изтрия мой пост заради wonder!

Много е лесно да се превеждат чужди стихове и на различни географски ширини да се пускат като лични,затова ли се посещават български сайтове от нашенци в чужбина ?! А в БГ има кой да им "помага" пролича си.



И ЕДИН МОЙ СТИХ ПО ТОЗИ СЛУЧАЙ

Тук било пазар,
ще каже някой си angar!
Моето било сергия,
а стиховете ми ....я
го казват четири кратунки,
а също някои маймунки,
които имат се за "клечки"
и ми създават доста пречки.
Не ми пука, разберете
и мен на мира оставете!
А вие завистливи хора,зли,
на вас аз ще броя до три,
после ще ви заболи,
книжките си вий четете,
с мен не се ядете!
Крадено аз не чета,
все едно да ям плява!

А.Х.Т.
sekirata cekupama

А къде е отговорът на моите оплаквания включително и от апостолоф ,които са нецензурни и вулгарни думи раздавани тук наляво и надясно не само при мене?!А другите ми оплаквания,защо едни се чуват,други не,аз не съм в чужбина Нямам ВАЛУТА!

1. sekirata - http://sekirata/poezia/2016/03/02/dela-rai-ili-wonder-dobrotvorec-s-prosiia-lichno-moe-mnenie.1434421
18:32

http://sekirata/poezia/2016/03/02/dela-rai-ili-wonder-dobrotvorec-s-prosiia-lichno-moe-mnenie.1434421

При това този ми пост има "значка" както им викат някои,защо е избран, а сега не ставал?! Не може аз да печеля четци като пиша за такива нещицза и особи,нали така?Ясно.Ще пишем само за кученца и тревички!

цитирай

Редактирай | Изтрий



2. sekirata - 1. milady - анита, здравей, Честита ...
18:33

1. milady - анита ,здравей ,Честита Баба Марта първом ,и здраве за всички, мила!!
02.03 16:49
Абсолютно си права в критичния си анализ,който е
обективен и издържан,и дори намирам го в благо и блогУ угоден стил..
Нивото на този сайт е такова /и не само тук,затова разни хора ,с разни
жалки ,меркантилни мераци се опитват ,да си изкарват хляба.. и шоколада..
Поздрави ,мила ,народа има безпогрешен усет.
нали знаеш...
цитирай

Изтрий
2. lidislidis - Навярно я дразня, че имам повече читатели. Заради това изтри и първия м блог...
02.03 20:57
След това ме клонира и понеже се има с мутрите, които я спонсорират в разни издания, дори в блога в списания, ме изхвърли да не участвам със снимка, или стих в тези списания, след това със стотиците си никове започна да ме обижда и ми измисли име лудис, не стига това, ами изшари с минуси всичките ми постинги, а след това започна да обаботва групово блогърите срещу мен. Аз никога не съм харесвала как пише, това не е поезия. Тя разваля поезията и българския език с тези измислени нови глупави думи в разпиляните си мисли, които нарича стихове. Всеки пише колкото може, отблъскващо и смешното е, че парадира с нищото и нарича това поезия. Парадира също, като унижава другите , както е в случая с мен. Тя, не ме допуска в блог списание!? Коя си ти, бе ?! Бивша маман работила за мутрите и подържала бизнес с български момичета там. Заради това не си казва името и не смее да си покаже престарялата физиономия. Както и да е! Сама си надписва известност в блог, една нормална поетеса не постъпва така, да не говорим за излагацията да унижава другите. Пълна шизофрения. За това говорят и стиховете й, ако ще и 300 стихосбирки да има, не е творец и българка, а подлога на мутрите. И действа, като тях. Как може да загрозява българския език с тези измислени глупави думи? Че ги и отпечатила! Ужас! Щом и 70 годишните пенсионирани труженички на най древната професия изкрейзили се мислят за лирични поетеси, че и ни тормозят, когато са в психо кризи в блог.бг!
Има още много да пиша по темата, но не си заслужава. Всички я виждат що за поетеса е...
Поздрави Ани за постинга и темата!
цитирай

Изтрий
3. sekirata - Аз не търся ничия помощ за нищо,нито спонсори..хи! А шоколад обичам ,но само горчив.
02.03 22:01
milady написа:
Абсолютно си права в критичния си анализ,който е
обективен и издържан,и дори намирам го в благо и блогУ угоден стил..
Нивото на този сайт е такова /и не само тук,затова разни хора ,с разни
жалки ,меркантилни мераци се опитват ,да си изкарват хляба.. и шоколада..
Поздрави ,мила ,народа има безпогрешен усет.
нали знаеш...

цитирай

Редактирай | Изтрий
4. sekirata - lidis, как можеш да се обиждаш от такива дребни душици?!
02.03 22:14
lidislidis написа:
След това ме клонира и понеже се има с мутрите, които я спонсорират в разни издания, дори в блога в списания, ме изхвърли да не участвам със снимка, или стих в тези списания, след това със стотиците си никове започна да ме обижда и ми измисли име лудис, не стига това, ами изшари с минуси всичките ми постинги, а след това започна да обаботва групово блогърите срещу мен. Аз никога не съм харесвала как пише, това не е поезия. Тя разваля поезията и българския език с тези измислени нови глупави думи в разпиляните си мисли, които нарича стихове. Всеки пише колкото може, отблъскващо и смешното е, че парадира с нищото и нарича това поезия. Парадира също, като унижава другите , както е в случая с мен. Тя, не ме допуска в блог списание!? Коя си ти, бе ?! Бивша маман работила за мутрите и подържала бизнес с български момичета там. Заради това не си казва името и не смее да си покаже престарялата физиономия. Както и да е! Сама си надписва известност в блог, една нормална поетеса не постъпва така, да не говорим за излагацията да унижава другите. Пълна шизофрения. За това говорят и стиховете й, ако ще и 300 стихосбирки да има, не е творец и българка, а подлога на мутрите. И действа, като тях. Как може да загрозява българския език с тези измислени глупави думи? Че ги и отпечатила! Ужас! Щом и 70 годишните пенсионирани труженички на най древната професия изкрейзили се мислят за лирични поетеси, че и ни тормозят, когато са в психо кризи в блог.бг!
Има още много да пиша по темата, но не си заслужава. Всички я виждат що за поетеса е...
Поздрави Ани за постинга и темата!


lidis, как можеш да се обиждаш от такива дребни душици?! Та аз дори и не съм уведомявана за това списание и да плача ли сега?! Който го може го може и в списания и без тях.Това са връзкарски изяви и паралийски, а не на хора кадърни.

Красива вечер и сияния-северни!
цитирай

цитирай

Редактирай | Изтрий



3. sekirata - Ха,ха ....АЗ НЕ ВОДЯ БОРБА С ВЯТЪРНИ МЕЛНИЦИ и с парите на НЯКОИ!
20:35

"Това, че Wonder e узурпирала Блог.бг, е всеизвестно, и аз Ви поздравявам за Вашата честна позиция.
Въпреки че в тази битка с нея нямате никакъв шанс за победа....."

Моите битки винаги са успешни, запомнете го.
Единствено загубих битката за здравето на дъщеря си и доброто на сина си.Но това вече е грях и ОНЕЗИ ДУШИЦИ ЩЕ ПЛАТЯТ СЪС СВОИТЕ....!
Да и моето здраве,но то отдавна не ме интересува,както и поЕтесите жрици душици силиконки юници ....мъже политици....


Ще си повърна червата от погнуса и това било поетеса творец-wonder

боже ако е жив Ботев ще се преобърне,та то всичко нейно е превод буквален превод и затова е накъсано и неразбрано...infiniti inkognito pin4e

и още и още все изчерпани вече
от чужбина ......далече
майната им!
горко им, Господ види!

цитирай



НЕ ЗАКЪСНЯ ОТГОВОР ОТ "НАБЕДЕНИЯ" от мен-имам "заповед" да изтрия мой пост заради wonder!





Сама се разкри коя е виновницата за изтриването ми на блога 2009, тя не е ли в чужбина,а? Не "твори " ли там? Може и да греша да е главната,но е в "играта" срещу секирата! infiniti модераторката от години тук там и още две три-anabella..... Чакам и те да се обадят. Браво! "Творкини"
Нема що,ще го изтрия ,но ще го пусна във поне 10 други сайта-обещавам! Защо да си рискувам блога пак,ясно ми е как ставало! Ха,ха ...Докъде я стигнахте, кадърни,талантливи....
Айде дерзайте да видим докога и как ще я свършите!
Здравейте (ново)

Постъпи оплакване от Ваш пост - sekirata/poezia/2016/03/02/dela-rai-ili-wonder-dobrotvorec-s-prosiia-lichno-moe-mnenie.1434421
Моля Изтрийте го.

Изпратено: 15:43 От: blogbg

Изтрий | Отговор

Да си го повторя,че да не забравя къде се намирам...

НЕ ЗАКЪСНЯ ОТГОВОР ОТ "НАБЕДЕНИЯ" от мен в друг пост-гузна съвест!

Имам "заповед" да изтрия мой пост заради wonder!

Много е лесно да се превеждат чужди стихове и на различни географски ширини да се пускат като лични,затова ли се посещават български сайтове от нашенци в чужбина ?! А в БГ има кой да им "помага" пролича си.



И ЕДИН МОЙ СТИХ ПО ТОЗИ СЛУЧАЙ

Тук било пазар,
ще каже някой си angar!
Моето било сергия,
а стиховете ми ....я
го казват четири кратунки,
а също някои маймунки,
които имат се за "клечки"
и ми създават доста пречки.
Не ми пука, разберете
и мен на мира оставете!
А вие завистливи хора,зли,
на вас аз ще броя до три,
после ще ви заболи,
книжките си вий четете,
с мен не се ядете!
Крадено аз не чета,
все едно да ям плява!

А.Х.Т.
sekirata cekupama

А къде е отговорът на моите оплаквания включително и от апостолоф ,които са нецензурни и вулгарни думи раздавани тук наляво и надясно не само при мене?!А другите ми оплаквания,защо едни се чуват,други не,аз не съм в чужбина Нямам ВАЛУТА!

1. sekirata - http://sekirata/poezia/2016/03/02/dela-rai-ili-wonder-dobrotvorec-s-prosiia-lichno-moe-mnenie.1434421
18:32

http://sekirata/poezia/2016/03/02/dela-rai-ili-wonder-dobrotvorec-s-prosiia-lichno-moe-mnenie.1434421

При това този ми пост има "значка" както им викат някои,защо е избран, а сега не ставал?! Не може аз да печеля четци като пиша за такива нещицза и особи,нали така?Ясно.Ще пишем само за кученца и тревички!

цитирай

Редактирай | Изтрий



2. sekirata - 1. milady - анита, здравей, Честита ...
18:33

1. milady - анита ,здравей ,Честита Баба Марта първом ,и здраве за всички, мила!!
02.03 16:49
Абсолютно си права в критичния си анализ,който е
обективен и издържан,и дори намирам го в благо и блогУ угоден стил..
Нивото на този сайт е такова /и не само тук,затова разни хора ,с разни
жалки ,меркантилни мераци се опитват ,да си изкарват хляба.. и шоколада..
Поздрави ,мила ,народа има безпогрешен усет.
нали знаеш...
цитирай

Изтрий
2. lidislidis - Навярно я дразня, че имам повече читатели. Заради това изтри и първия м блог...
02.03 20:57
След това ме клонира и понеже се има с мутрите, които я спонсорират в разни издания, дори в блога в списания, ме изхвърли да не участвам със снимка, или стих в тези списания, след това със стотиците си никове започна да ме обижда и ми измисли име лудис, не стига това, ами изшари с минуси всичките ми постинги, а след това започна да обаботва групово блогърите срещу мен. Аз никога не съм харесвала как пише, това не е поезия. Тя разваля поезията и българския език с тези измислени нови глупави думи в разпиляните си мисли, които нарича стихове. Всеки пише колкото може, отблъскващо и смешното е, че парадира с нищото и нарича това поезия. Парадира също, като унижава другите , както е в случая с мен. Тя, не ме допуска в блог списание!? Коя си ти, бе ?! Бивша маман работила за мутрите и подържала бизнес с български момичета там. Заради това не си казва името и не смее да си покаже престарялата физиономия. Както и да е! Сама си надписва известност в блог, една нормална поетеса не постъпва така, да не говорим за излагацията да унижава другите. Пълна шизофрения. За това говорят и стиховете й, ако ще и 300 стихосбирки да има, не е творец и българка, а подлога на мутрите. И действа, като тях. Как може да загрозява българския език с тези измислени глупави думи? Че ги и отпечатила! Ужас! Щом и 70 годишните пенсионирани труженички на най древната професия изкрейзили се мислят за лирични поетеси, че и ни тормозят, когато са в психо кризи в блог.бг!
Има още много да пиша по темата, но не си заслужава. Всички я виждат що за поетеса е...
Поздрави Ани за постинга и темата!
цитирай

Изтрий
3. sekirata - Аз не търся ничия помощ за нищо,нито спонсори..хи! А шоколад обичам ,но само горчив.
02.03 22:01
milady написа:
Абсолютно си права в критичния си анализ,който е
обективен и издържан,и дори намирам го в благо и блогУ угоден стил..
Нивото на този сайт е такова /и не само тук,затова разни хора ,с разни
жалки ,меркантилни мераци се опитват ,да си изкарват хляба.. и шоколада..
Поздрави ,мила ,народа има безпогрешен усет.
нали знаеш...

цитирай

Редактирай | Изтрий
4. sekirata - lidis, как можеш да се обиждаш от такива дребни душици?!
02.03 22:14
lidislidis написа:
След това ме клонира и понеже се има с мутрите, които я спонсорират в разни издания, дори в блога в списания, ме изхвърли да не участвам със снимка, или стих в тези списания, след това със стотиците си никове започна да ме обижда и ми измисли име лудис, не стига това, ами изшари с минуси всичките ми постинги, а след това започна да обаботва групово блогърите срещу мен. Аз никога не съм харесвала как пише, това не е поезия. Тя разваля поезията и българския език с тези измислени нови глупави думи в разпиляните си мисли, които нарича стихове. Всеки пише колкото може, отблъскващо и смешното е, че парадира с нищото и нарича това поезия. Парадира също, като унижава другите , както е в случая с мен. Тя, не ме допуска в блог списание!? Коя си ти, бе ?! Бивша маман работила за мутрите и подържала бизнес с български момичета там. Заради това не си казва името и не смее да си покаже престарялата физиономия. Както и да е! Сама си надписва известност в блог, една нормална поетеса не постъпва така, да не говорим за излагацията да унижава другите. Пълна шизофрения. За това говорят и стиховете й, ако ще и 300 стихосбирки да има, не е творец и българка, а подлога на мутрите. И действа, като тях. Как може да загрозява българския език с тези измислени глупави думи? Че ги и отпечатила! Ужас! Щом и 70 годишните пенсионирани труженички на най древната професия изкрейзили се мислят за лирични поетеси, че и ни тормозят, когато са в психо кризи в блог.бг!
Има още много да пиша по темата, но не си заслужава. Всички я виждат що за поетеса е...
Поздрави Ани за постинга и темата!


lidis, как можеш да се обиждаш от такива дребни душици?! Та аз дори и не съм уведомявана за това списание и да плача ли сега?! Който го може го може и в списания и без тях.Това са връзкарски изяви и паралийски, а не на хора кадърни.

Красива вечер и сияния-северни!
цитирай

цитирай

Редактирай | Изтрий



3. sekirata - Ха,ха ....АЗ НЕ ВОДЯ БОРБА С ВЯТЪРНИ МЕЛНИЦИ и с парите на НЯКОИ!
20:35

"Това, че Wonder e узурпирала Блог.бг, е всеизвестно, и аз Ви поздравявам за Вашата честна позиция.
Въпреки че в тази битка с нея нямате никакъв шанс за победа....."

Моите битки винаги са успешни, запомнете го.
Единствено загубих битката за здравето на дъщеря си и доброто на сина си.Но това вече е грях и ОНЕЗИ ДУШИЦИ ЩЕ ПЛАТЯТ СЪС СВОИТЕ....!
Да и моето здраве,но то отдавна не ме интересува,както и поЕтесите жрици душици силиконки юници ....мъже политици....


Ще си повърна червата от погнуса и това било поетеса творец-wonder

боже ако е жив Ботев ще се преобърне,та то всичко нейно е превод буквален превод и затова е накъсано и неразбрано...infiniti inkognito pin4e

и още и още все изчерпани вече
от чужбина ......далече
майната им!
горко им, Господ види!
цитирай
цитирай
4. sekirata - lidis, как можеш да се обиждаш от такива дребни душици?!
02.03.2016 22:14
lidislidis написа:
След това ме клонира и понеже се има с мутрите, които я спонсорират в разни издания, дори в блога в списания, ме изхвърли да не участвам със снимка, или стих в тези списания, след това със стотиците си никове започна да ме обижда и ми измисли име лудис, не стига това, ами изшари с минуси всичките ми постинги, а след това започна да обаботва групово блогърите срещу мен. Аз никога не съм харесвала как пише, това не е поезия. Тя разваля поезията и българския език с тези измислени нови глупави думи в разпиляните си мисли, които нарича стихове. Всеки пише колкото може, отблъскващо и смешното е, че парадира с нищото и нарича това поезия. Парадира също, като унижава другите , както е в случая с мен. Тя, не ме допуска в блог списание!? Коя си ти, бе ?! Бивша маман работила за мутрите и подържала бизнес с български момичета там. Заради това не си казва името и не смее да си покаже престарялата физиономия. Както и да е! Сама си надписва известност в блог, една нормална поетеса не постъпва така, да не говорим за излагацията да унижава другите. Пълна шизофрения. За това говорят и стиховете й, ако ще и 300 стихосбирки да има, не е творец и българка, а подлога на мутрите. И действа, като тях. Как може да загрозява българския език с тези измислени глупави думи? Че ги и отпечатила! Ужас! Щом и 70 годишните пенсионирани труженички на най древната професия изкрейзили се мислят за лирични поетеси, че и ни тормозят, когато са в психо кризи в блог.бг!
Има още много да пиша по темата, но не си заслужава. Всички я виждат що за поетеса е...
Поздрави Ани за постинга и темата!


lidis, как можеш да се обиждаш от такива дребни душици?! Та аз дори и не съм уведомявана за това списание и да плача ли сега?! Който го може го може и в списания и без тях.Това са връзкарски изяви и паралийски, а не на хора кадърни.

Красива вечер и сияния-северни!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sekirata
Категория: Поезия
Прочетен: 5239141
Постинги: 6036
Коментари: 3232
Гласове: 28488
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031