Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.11.2019 19:20 - ИЗГУБИХМЕ СТЕФАН ДАНАИЛОВ! ЕДИН ГОЛЯМ БЪЛГАРИН, ВЕЛИКОЛЕПЕН АРТИСТ!
Автор: sekirata Категория: Поезия   
Прочетен: 126 Коментари: 0 Гласове:
1



image

https://www.youtube.com/watch?v=f2iU0Pfxrb4
На всеки километър (1969) филм 1 - еп.10
https://www.youtube.com/watch?v=QJ89BwsHrww

Тайната на шифъра  - 5 серия

https://www.youtube.com/watch?v=9ZZbr7agpnY

Всяка неделя: събеседник по желание Стефан Данаилов


image

Почина легендата на българското кино Стефан Данаилов. Той си отиде на 76-годишна възраст. От месец той беше в интензивното отделение на Военномедицинска академия, където беше поставен в медикаментозна кома и на командно дишане.
От ВМА потвърдиха, че въпреки усилията от лекарите, в 00:15 часа тази нощ Ламбо е напуснал този свят.

НАРОДЕН ТЕАТЪР - "ИВАН ВАЗИВ" - "СТЕФАН ДАНАИЛОВ ни напусна тази сутрин ... Думите ги няма, за да изразим мъката от тази загуба...
Българският театър, кино, култура вече не са същите.
Светъл път, СТЕФАНЕ, приятелю! Почивай в мир!"

От Съюза на артистите в България цитираха негови слова:"Животът ми не мина в преследване на цели. Аз съм артист и умея да давам, затова и получавам.".
Благодарим ти за всичко, което остави след себе си! Благодарим ти за ролите, за уроците, за талантливите ученици, за мъдрите слова и за отношението! Оставаш в сърцата ни като един от най-обичаните и най-уважаваните!
Поклонението ще бъде на 2 декември от 11:00 часа във фоайето на Народен театър "Иван Вазов".

Корнелия Нинова: "България загуби един от големите си синове!"

Бойко Борисов се прости с Ламбо: "Сбогом! Беше гоялм мъж!"

Данаилов е български актьор с над 150 роли в киното, театъра и телевизията. През 1975 г. става заслужил артист, а през 1983 г. получава и отличието за народен артист.
Стефан Данаилов
 е носител на множество международни отличия, награди "Аскеер" и ордени "Стара планина" и "Златен век". Бивш министър на културата и депутат от левицата. Данаилов е и зам.-председател на БСП.
Той се превърна в идол на поколения още от първия си филмов хит "На всеки километър", където изигра майор Деянов. Умееше да носи по няколко дини под една мишница - киното, театъра, депутатството, партията. А партията го викаше на помощ все в тежки моменти - Ламбо беше този, който опитваше да внася мир между лагерите, да обединява, а не да разединява социалистите.

Той е дългогодишен преподавател по актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ. За своите студенти той бе известен с прозвището Мастера.
Роден е на 9 декември 1942 г. в София. Мечтае да стане моряк в гражданския флот, защото морето винаги го е привличало, макар че няма „морска“ кръв. Майка му Евдокия Данаилова (1911 – 1963) е от Ловеч, а баща му полк. Ламби Данаилов (1905 – 1976) от Родопите, с. Райково, сега квартал на Смолян. Дядо му Васил Данаилов е деец на ВМОРО. Стефан има сестра – Росица Данаилова, също актриса, която е 9 години по-голяма от него.
Съпругата му е Мария Димитрова Данаилова. Има син от актрисата Ирен Кривошиева – Владимир Данаилов (р. 27 юли 1986 г.). Има доведен син от брака си с Мария Данаилова.
През ноември 2018 г. Данаилов разкрива, че е диагностициран с болестта на Паркинсон. Преди няколко години се лекува от лимфом, а през лятото Данаилов пострада изключително тежко след падане в апартамента си в Приморско. При инцидента той счупи тазобедрената си става. Последва успешна операция.
Още като дете участва в игралния филм „Следите остават“ (1956). Докато е в казармата, смята да кандидатства история, но актьорът Иван Кондов, който тогава е съпруг на сестра му, го съветва да следва във ВИТИЗ „Кр. Сарафов“.През 1963 г. е приет в класа по актьорско майсторство на проф. Стефан Сърчаджиев. След неговата смърт Данаилов учи при Методи Андонов и проф. Анастас Михайлов. Завършва през 1967 г. и започва работа в Пловдивския театър „Н. О. Масалитинов“ (1967 – 1968). Работи в СИФ (1968 – 1973).Първите му роли в киното са във филмите „Понеделник сутрин“, „Морето“ и „С дъх на бадеми“. Популярността идва още след участието в ролята на Иван Загубански от филма „Първият куриер“, но избухва с невиждана сила, когато на телевизионния екран се появяват сериите от филма „На всеки километър“ (1969). С ролята на майор Деянов го запомня масовата аудитория в България. В периода между първите и вторите серии се снима в „Князът“ и „Черните ангели“.За малко напуска театъра и се отдава изцяло на киното. Има участия в повече от 80 филма, множество награди от национални театрални и филмови фестивали. Има награда за най-добра мъжка роля в „Князът“ и „Черните ангели“ на Фестивала на българските филми, Варна през 1969 г. Определен е за най-популярния актьор в Чехословакия за 1976 г.
През 1973 г. се връща отново на сцената, за да се присъедини към трупата на Театъра на народната армия, а от 1979 г. постъпва в Народния театър „Иван Вазов“. Продължава да се снима много в киното и телевизията. На Стената на славата пред Театър 199 има пано с отпечатъците му.

Данаилов бе министър на културата в правителството на Сергей Станишев от 17 август 2005 г. до 27 юли 2009 г. и депутат в XXXIX, XL, XLI, XLII, XLIII и XLIV народно събрание.

ПОЧИВАЙ В МИР, СТЕФАН ДАНАИЛОВ - ЧОВЕК С ГЛАВНО "Ч" ! Поклон!

Тролове ли са орки ли са не ме вълнува, има си някаква морална граница. Не е важно какви политически пристрастия е имал..беше уважаван от всички човек. Ако желанието за промяна на плюещите и нареждащите беше и една стотна от таланта и харизмата му, и го вложеха в усилие да променят нещо към по-добро.... в тази държава ще стане рай. За съжаление тролите нямат такива амбиции, 50 стИнки на коментар, фишче от националната, псувня и кръчма вечерта... После комунистите им виновни, Путин, Тръмп, Меркел и т.н.

ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА МУ!










Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sekirata
Категория: Поезия
Прочетен: 5243089
Постинги: 6036
Коментари: 3232
Гласове: 28496
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031