Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.02.2020 17:20 - ТРИФОН ЗАРЕЗАНСКО -14 ФЕВРУАРИ 2020
Автор: sekirata Категория: Поезия   
Прочетен: 133 Коментари: 0 Гласове:
2



 image


Трифон Зарезан е,

кой трезвен днес ще остане?

С лозарски ножици ще режеш,

мен Трифонова ще порежеш,

но секира днес не съм,

на червено вино съм!

Днес съм сита, не промита,

от Господ Бог и теб честита!

Виното червено да се лей,

българино смей се, пей,

животът не е само хляб и вино,

а е трагедия, комедия, театър, кино!

Честито двоен празник за някои двоен!

За мен Анита Трифонова е един!

 На мене ми е интересно в православният ни календар има ли Св. Валентин и ако няма, то какво празнува православният ни народ?!
 

ЗАРЕЖИ ТРИФОН ЗАРЕЗАНЕ, БЪЛГАРИЯ ДЪРЖАВА ДА ОСТАНЕ

https://www.youtube.com/watch?v=WEzTkD1cHGc

 НАЗДРАВЕ С БЯЛО ВИНО!

 

https://www.youtube.com/watch?v=Yv-90epUiMM

ОТ ВИНО И ЛЮБОВ

https://www.youtube.com/watch?v=nFKWVXwgDhk

 

На14-ти февруари честваме Трифон Зарезан – денят на виното, лозарите, кръчмарите и градинарите. Макар всяка година празникът да се радва на голямо внимание и да е отбелязван шумно с много веселба и усмивки, малко от нас знаят историята на неговия произход. Именно за това в следващите редове ще се опитаме да Ви запознаем с обичаите и традициите, свързани с този ден, и се надяваме по този начин да успеем да Ви предадем поне една малка част от празничната му атмосфера.

Според православната църква, Свети мъченик Трифон е роден около 225г. в село Комсада. Той живее праведно и загива заради отказа си да отхвърли християнската вяра. По време на гоненията срещу християните светецът е арестуван, подложен на мъчения и обезглавен.

imageИ докато житието на Свети Трифон ни запознава с човек, чийто път е изпълнен с много терзания, то народни предания в някои части на страната твърдят, че той е бил брат на Богородица.

Легендата гласи, че един ден в началото на февруари, докато Трифон подрязвал лозето, видял Светата Майка с пеленаче в ръце и ѝ се присмял. На Богородица ѝ домъчняло, но нищо не отвърнала. Само като минавала покрай къщата му, рекла на Трифоница да бяга да превърже мъжа си, защото си е отрязал носа. Жената се затичала и видяла, че Трифон, малко „понаправил“ глава, подкастря старите израстъци.

Той се учудил, като я видял така уплашена, а тя набързо споделила какво ѝ казала Дева Мария. Трифон отново се присмял, казвайки че не е пиян, та да си отреже носа. Понечил да покаже, замахнал с косера и клъцнал носа си – откъдето и различните наименования на празника – Зарезановден, Трифун Чипия, Трифун Зарезой, Трифун пияница.

Първоначално в България на 14 февруари се чествал Трифоновден – в почит на Свети мъченик Трифон, смятан за покровител на лозарите, винарите и кръчмарите. След приемането на григорианския каленар празнуването му се измества на 1 февуари, а 14 февруари започва да се отбелязва като Деня на лозаря. Въпреки разминаването и объркването, в българската традиция двата празника продължават да се преплитат, за което свидетелства и фактът, че светецът често е изобразяван като младеж, който носи различни инструменти за рязане.


image

 

НАЗДРАВЕ!

image



Не вярвам в любовта и не признавам чужди -американски празници!











Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sekirata
Категория: Поезия
Прочетен: 5309495
Постинги: 6085
Коментари: 3244
Гласове: 28815
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930