Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
29.04.2021 11:47 - Срамна дискусия за избирателният закон в НС.
Автор: andrei Категория: Политика   
Прочетен: 1148 Коментари: 6 Гласове:
6

Последна промяна: 29.04.2021 16:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Дискусията протече в обсъждане, къде и колко избирателни секции по Света да има за българите зад граница.

Едни депутати се опасяваха  от гласуването в Турция,която би могла  с по-голям брой избирателни секции  да се меси във вътрешните работи на България-а  нима намесата на други държави в политиката на страната е по-безопасна? !

И все в този дух протече обсъждането на избирателният закон,който накрая бе гласуван, за увеличаване на избирателните секции извън България!

Може би е добре,че се увеличиха избирателните секции,но защо на никой не му дойде на ум да определи,кои граждани могат да гласуват на избори!?

Според моето разбиране-хора сдвойно гражданство не трябва да могат да гласуват на избори.Това обстоятелство въобще не бе споменато!

Защо ли този въпрос не бе дискутиран?

Ще се опитам да дам отговор.

Защото по-голямата част от народните представители в НС са с двойно гражданство,и не само това,но и притежават имущество и бизнеси в други държави!Тази констатация важи и за цялата държавна администрация!

Тоест,ако бе обсъден този въпрос и се вземеше решение,че хора с двойно гражданство не могат да участват на избори,и избирани за народни представители,както и да заемат длъжности в държавната администрация,то повече от 50%от упоменатите в НС и държавна администрация,ще трябва да напуснат местата си!!!

Накрая какво излиза;че интереса клати феса,а не загриженоста за прозрачност на изборният процес,опазване на човешките права ,защита на националният ни интерес и сигурността на държавата!!!

Оказва се,че България отдавна е разграден двор!!!

П.П.-Навярно можеше да направя по-голяма ретроспекция на дебатите,но съм се средоточил единствено за двойното граждаство- ако то бе разгледано всички останали въпроси  щяха да отпаднат и нямаше да се стига до ненужно празнословие.Все пак пиша пост,а не роман!!!

,







Гласувай:
6



1. morskipesni - Двойното гражданство не може да е пречка за гласуване,
29.04.2021 13:44
ако на лицето се да даде възможност за избор да гласува в ЕДНА ОТ СТРАНИТЕ, но не и в двете.
цитирай
2. andrei - Морски,
29.04.2021 14:22
няма как да стане това!Принципът е;или всички гласуват.или никой!Поздрав!
цитирай
3. zax - Българите не са само в Турция, НАЛИ?
29.04.2021 18:27
Българите не са само в Турция, НАЛИ?
цитирай
4. todorhristov - Да гласуват ли гражданите, живеещи в чужбина
29.04.2021 18:33
Има граждани на РБ, които живеят в чужбина и граждани на РБ с двойно гражданство. Тяхната съдба зависи (в повечето случаи в по-голяма степен) и от законите на други държави. Не може да се счита, че техният интерес от развитие на нашата държава е така силен, както на тези, които живеят в нашата страна. В определени случаи дори техният интерес може и да е противоположен. Възможно е те да са в зависимост от държавата в която живеят и която има определени политически интереси от начина на управление на нашата страна. Ето защо би трябвало да се направи известна диференциация за тях по определени обективни показатели.
Граждани на РБ, живеещи в чужбина, но:
- скъсали връзките с родината си, забравили, или изобщо не говорещи български език;
- не посещавали България в продължение на редица години;
- нямат родствени връзки по права линия – родители, братя, сестри, живеещи в България, за да се интересуват от условията при които те живеят;
- нямат имуществени интереси в България – недвижима собственост, инвестиции;
- имат двойно гражданство и техите лични интереси са слабо свързани с просперитета на РБ.
Би трябвало изборният закон да отчита тези обстоятелства и в зависимост от тяхната тежест, да ограничи изборното право на споменатите по-горе граждани, в интерес на гражданите, които живеят в РБ. Тезата в този случай, че се нарушава гражданското им право търпи критика. От една страна упражняването на това гражданско право не се отнася за проблеми, които засягат лично тях и от друга страна, защото това тяхно гражданско право нарушава правата на другите членове на това общество, които живеят в собствената си страна и те, и само те, трябва да определят правилата по които да живеят.
Правото на избор, което имат гражданите на РБ може да бъде оспорено и по други причини:
- поради възраст. И сега има ограничение за лица, ненавършили пълнолетие (18 г). Би могло да се обсъди предложение за завишаване на тази възраст на 21 г., така както е в някои други страни. Такова ограничение е в посока на изискване за по-висока обществено-социална зрелост на избирателя. Някои крайни предложения са за ограничение на изборните права на хора, навършили определена преклонна възраст. Това обаче, а приори, означава, че лишаваме тези хора от правото на избор при какво управление да живеят в съответния мандатен период, в който безспорно се очаква те да живеят.
- граждани, които не спазват законите на страната и имат осъдителни присъди за това. Тук трябва да се направи разлика дали тези нарушения са извършени умишлено, или непредумишлено;
- граждани под попечителство, неадекватни заради мантални нарушения, които не могат да преценят за какво гласуват;
- граждани без никакво образование, не могат да четат и пишат. Те нямат елементарни знания за общественото устройство на държавата и не са в състояние да оценят значението на изборния процес. Обикновено тази група от хора е манипулируема и гласува съобразно волята на тези, които купуват техните гласове. Парадоксално е, че дори заради тези хора се спъва усъвършенстването на изборния закон и технологията на гласуване защото, видите ли, нямало да се оправят в изборната стаичка.
При създаването на изборния закон всички тези обстоятелства трябва да се вземат предвид и се приемат правила с оглед не какъв да е избор, а избор на качествени народни представители, чиято дейност да доведе до устойчиво развитие на държавата.
Важен въпрос, който също възниква при написване на изборния закон е въпросът за задължителността за гласуване. За да няма възражения, че това нарушава правата на избирателя, той може да бъде попитан предварително желае ли да гласува или не. Ако каже „да” и не гласува, обществото има пълното право да му наложи санкции. Ако ли каже „не”, неговото име да бъде изключено от списъка. Той не желае да определя с неговия глас каква да бъде системата за управление и кои да ни управляват и се съгласява това да бъде определено от гласуващите.
цитирай
5. andrei - zax-Задавате ми въпрос,който
29.04.2021 19:16
в поста съм обяснил-значи не четеш внимателно.
цитирай
6. andrei - todorhristov-в поста съм се спрял единствено,
29.04.2021 19:28
върху проблема с двойното гражданство,което би решило много проблеми,за гласуването на български граждани зад граница с двойно гражданство.Вариантите са само два;да гласуват всички,или да не гласва никой с двойно гражданство.Други тълкувания са невъзможни.Кой защо, как и по какви причини се е озовал в чужбина,няма отношение към проблема,който съм повдигнал!

Никой законодател не би си позволил да каже,че в една държава може да се гласува и с двойно гажданство,а в друга не!Защото би се сблъскал с много нелицеприятен правен казус и санкция!!!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: andrei
Категория: Политика
Прочетен: 2123315
Постинги: 980
Коментари: 2249
Гласове: 10892
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031