Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.01.2023 07:01 - © Ташак работа – На Запада му омръзна от украинското крадене
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 1815 Коментари: 2 Гласове:
8

Последна промяна: 30.01.2023 07:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
30.01.2023г.

image
     Съвсем сериозно проукраинският вестник СЕГА съобщава : "Зеленски прави чистка на корумпирани; Заместник главният прокурор на Украйна Олексий Симоненко бе отстранен от поста си, като част от кадровите промени по висшите етажи на властта в Украйна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. В изявлението, с което се обявява неговото отстраняване, не се посочват причините за решението, но се споменава, че той е напуснал "по свое желание".
Заместник–министърът на отбраната на Украйна, отговарящ за снабдяването на войските с продоволствия и оборудване, подаде оставка тази сутрин, цитирайки като причина за своето решение "обвинения в корупция от страна на медиите", които според него и министерството са безпочвени. В изявление, публикувано на сайта на министерството на отбраната, се казва, че оставката на Вячеслав Шаповалов е "достойна постъпка", която ще помогне да се запази доверието в министерството.
Кирило Тимошенко, заместник–ръководител на канцеларията на украинския президент Владимир Зеленски, заяви по–рано днес, че е поискал вчера да бъде освободен от задълженията си. Общо петима регионални губернатори са отстранени заради съмнения в корупция. Това са Валентин Резниченко (област Днипропетровск), Олександра Старуха (Запорожка област), Олексий Кулеба (област Киев),  Димитро Живицки (област Суми) и Ярослав Янушевич (област Херсон).
Министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников – едно от най–изявените лица на войната срещу Русия – също е подложен на обстрел на вътрешния фронт срещу корупцията на високо равнище. Въпреки че не е подписал лично договора за доставка на храни за армията на стойност 13 милиарда гривни (326 милиона евро), журналисти и наблюдатели твърдят, че той носи крайната отговорност, след като публично е заявил своята нулева толерантност към корупцията. Резников нарече обвиненията клеветническа кампания, целяща да подкопае доверието в министерството на отбраната и репутацията му сред международните партньори.
image

Изхранването на армията, особено по време на война, крие големи рискове от корупция в снабдителните сектори, смята вестникът. Така е! Българският опит го доказва 

Националното антикорупционно бюро на Украйна (НАБУ) съобщи, че заместник–министърът на общините, териториите и инфраструктурното развитие Василий Ложински е бил заловен, докато е приемал подкуп в размер на 400000 долара за улесняване на закупуването на електрогенератори на завишени цени.
"Ако не се работи по цивилизован начин, ще се действа според законите на военното време. Това се отнася както за неотдавнашните покупки на генератори, така и за новите скандали в Министерството на отбраната", написал в Телеграм Давид Арахамия, ръководител на фракцията "Слуга на народа" в украинския парламент, издигнала Зеленски за президент.
От яйца до електрогенератори.
Резников твърди, че информацията за завишените цени на яйцата е просто "техническа грешка на изпълнителя, който е искал да напише цената им в килограми, а не на бройка". Всички предишни договори обаче показват, че министерството винаги е купувало яйцата на бройка. Министърът заяви, че човекът, който е изнесъл копие от договора и го е дал на журналиста (Юрий Николов, разследващ журналист и основател на разследващия уебсайт "Нашите пари" (Nashi Groshi), е извършил престъпление. Службата за сигурност на Украйна ще разследва изтичането на информация, добави той.
Досущ като у нас. Не разследват престъплението, а процеса "изтичане на информация".
През лятото кабинетът отпусна 1,68 милиарда гривни (40 милиона евро) за закупуване на електрогенератори, необходими за преживяване на зимата – когато Русия масирано бомбардира обекти от енергийната инфраструктура в цяла Украйна. Държавните служители, отговорни за покупката, са решили да спечелят и нещо за себе си от сделката.
"Те са се сговорили с група посредници и са осигурили сключването на договори за обществени поръчки с предварително определени стопански субекти. Стойността на договорите е била завишена с 280 милиона гривни (7 милиона евро), което е било подкуп, който е трябвало да бъде изплатен на длъжностните лица за тяхното съдействие", заявиха от Националното антикорупционно бюро на Украйна.
Ох, бабанко!
При търсене в Google–то на "Zelensky, corruption" излиза статията на The Guardian от Sun 3 Oct 2021 17.30 BST "Разкритие : офшорните връзки на "антиолигарха" на украинския президент", в която пише : "В продължение на четири години актьорът и комик Владимир Зеленски забавлява телевизионната публика в Украйна с главната си роля в ситкома "Слуга на народа". Зеленски играе учител, който, ядосан от хроничната корупция в страната си, успешно се кандидатира за президент. През 2019 година Зеленски превърна измислицата в реалност, когато се състезава на действителните президентски избори в Украйна и спечели 
image

По време на предизборната си кампания Зеленски обеща да изчисти управляващата система на Украйна, доминирана от олигарси. И той се противопостави на политици като богатия действащ президент Петро Порошенко, които скриваха активите си в офшорни зони. Съобщението проработи.
Документите от Пандора, изтекли до Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ) и споделени с The Guardian като част от глобално разследване обаче, предполагат, че Зеленски е доста подобен на своите предшественици".
В статията се дават обширни подробности за офшорни фирми, трансфери на дялове и пари, имена на замесени в тях приближени до Зеленски хора, за "руска връзка" и Игор Коломойски.
image

Текст под снимка от статията : Очевидните бизнес връзки на Владимир Зеленски с Русия чрез Maltex вероятно ще се окажат противоречиви

В статията "Pandora Papers разкриват офшорни притежания на украинския президент и неговия вътрешен кръг" на OCCRP (Проект за докладване на организираната престъпност и корупцията – Organised Crime and Corruption Reporting Project, един от медийните партньори на Pandora papers) пък пише :
image
Не е ясно за какво е била използвана по–голямата част от офшорната мрежа, но частичен отговор на мистерията може да се намери на улица "Бейкър" в Лондон, близо до резиденцията на друг известен измислен герой : Шерлок Холмс. Документите на Pandora Papers показват, че мрежова компания е била използвана за закупуване на апартамент в Лондон на разстояние само на кратка разходка от музея, който сега се намира на улица "Бейкър" 221b, адресът на легендарния детектив на сър Артър Конан Дойл. Районът е една от няколкото скъпи части на Лондон, предпочитани от чуждестранни инвеститори, използващи анонимни фиктивни компании.
image

Сградата на Chalfont Court на лондонската улица "Бейкър", където Сергей Шефир (продуцент на хитовите предавания на Зеленски, сега първи помощник, неплатена роля, която включва работа с ежедневния график на президента ) купи апартамент за 1,58 милиона паунда (2,28 милиона долара

"Сертификатът за акции показва, че не са платени пари от получаващата страна.
Следователно собствеността просто е прехвърлена от едно име на друго", каза Мартин Уудс, консултант по финансови престъпления, който прегледа документите за OCCRP.
В статията се правят следните "Ключови констатации" :
– Украинският президент Владимир Зеленски и неговите партньори в комедийната продукция притежаваха мрежа от офшорни компании, свързани с техния бизнес, базирани на Британските Вирджински острови, Кипър и Белиз;
– Настоящият главен помощник на Зеленски Сергей Шефир, както и шефът на Службата за сигурност на страната (Иван Баканов), бяха част от офшорната мрежа;
– Офшорни компании са използвани от Шефир и друг бизнес партньор за закупуване на скъпи имоти в Лондон
– Приблизително по време на избирането си през 2019 година Зеленски предаде акциите си в ключова офшорна компания на Шефир, но двамата изглежда са направили споразумение семейството на Зеленски да продължи да получава пари от офшорката 
image

Eurasianet пък публикува статията "Кратка история на корупцията в Украйна : зората на ерата на Зеленски. Комикът, превърнал се в президент, открива, че опитомяването на корупцията не е шега. Част 6–та от поредица", в която името на Коломойски се среща 15 пъти 
image

"The search group" през 2021–ва година пише : Първоначалните назначения на Зеленски показват сериозно намерение да се справи с корупцията, особено назначаването на Руслан Рябошапка за главен прокурор. Този оптимизъм беше помрачен от неотдавнашното уволнение на Рябошапка на фона на твърденията, че разследванията му са блокирани от Иван Баканов, ръководител на Националната служба за сигурност.
Той [Зеленски] също отстрани  младия премиер Олексий Хончарук и замени правителствените министри с екип, включващ бивши назначенци на сваления бивш президент Виктор Янукович или лица, свързани с олигарси. Съобщава се, че последното включва новия премиер Денис Шмихал, който е работил за DTEK на металния магнат Ринат Ахметов (въпреки че той отрича някога да се е срещал с Ахметов, а просто е работил за компанията). Уволнението на правителството на Хончарук след само шест месеца на власт изглежда прибързана реакция на падащия рейтинг на Зеленски. Съставът на новото правителство на Шмихал е причина за безпокойство за борците с корупцията, обезпокоени от миналото на някои министри и предполагаемите проруски настроения на други.
Тези опасения се засилват от неотдавнашните уволнения на Макс Нефьодов, началник на митниците, и Сергий Верланов, ръководител на данъчната служба. Всеки има репутацията на реформаторски настроен.
Отделен скандал назрява по–близо до сърцето на собствения екип на Зеленски. Неговият бивш началник на [предизборния] щаб (COS), Андрий Богдан, бивш правен съветник на водещия олигарх Игор Коломойски, беше заменен от политически неопитния Андрий Ермак. Наскоро обаче Ермак и брат му бяха замесени в обвинения за вземане на пари в замяна на официални назначения. Гео Лерос, законодател от собствената партия на Зеленски "Слуги на народа", раздуха тези дейности, но сега се оказа обект на разследвания от държавни агенции заради разкриването им.
Разследването на братята Ермак е прехвърлено от Националното антикорупционно бюро (НАБУ) към полицията, ход, който Лерос описва като опит да се погребе разследването. Ермак заплаши да съди Лерос, но други предполагаеми сътрудници в схемата "офис срещу пари" са посочили с пръст Ермак 
image

Особено скандален е корупционният проект "Великият живот" (Велике будівництво), който е популярно наричан сред народа "Великото крадене" (съответно "Велике крадівництво").
Сделките с даваното от Колективния Запад оръжие на Украйна са отделна обширна тема.
Абе, нали сме комедианти – ташак да става.

https://www.segabg.com/hot/category-the-war/zelenski-pravi-chistka-na-korumpirani
https://www.theguardian.com/news/2021/oct/03/revealed-anti-oligarch-ukrainian-president-offshore-connections-volodymyr-zelenskiy
https://www.occrp.org/en/the-pandora-papers/pandora-papers-reveal-offshore-holdings-of-ukrainian-president-and-his-inner-circle
https://eurasianet.org/a-brief-history-of-corruption-in-ukraine-the-dawn-of-the-zelensky-era
https://www.thesearchgroup.com/zelenskys-presidency-and-the-anti-corruption-merry-go-round/
https://vz.ru/politics/2023/1/24/1196294.html




Гласувай:
8


Вълнообразно


1. nedovolen - Като в народната приказка - кога яли ...
30.01.2023 09:00
Като в народната приказка - кога яли пили, се веселили, кога плащали, плакали.
:)))
цитирай
2. kvg55 - До 1. nedovolen
30.01.2023 10:40
Точен си, както винаги.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5754726
Постинги: 2808
Коментари: 25797
Гласове: 34177
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031